You are here: Home // гръцка криза, еврозона, европейски съюз, финансова криза // ЦИПРАС – НОВИЯТ ГРЪЦКИ ПРЕМИЕР СВАЛЯ ВЕЧЕ МАСКАТА СИ

ЦИПРАС – НОВИЯТ ГРЪЦКИ ПРЕМИЕР СВАЛЯ ВЕЧЕ МАСКАТА СИ

maskata

Първата конфронтация на Ципрас с Брюксил вече е факт!

Тя не е свързана с външния дълг на Гърция, а с политиката на Европейския съюз спрямо Русия.

Още преди полагането на клетва от страна на членовете на кабинета, канцеларията на Алексис Ципрас издаде гневно съобщение, в което изрази недоволството си от факта, че „комисарят по външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини е издала документ от името на лидерите на страните и правителствата на ЕС, без да се допита до Атина“. 

В документа Европейският съюз осъжда продължаващата и увеличаваща се подкрепа на Русия към сепаратистите в Източна Украйна след нападенията в Мариупол през последните дни, при които загинаха поне 300 души.   

Секретариатът на гръцкия премиер Алексис Ципрас остро подчертава, че “ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ НЯМА СЪГЛАСИЕТО НА ГРЪЦКАТА СТРАНА ЗА ТАКОВА СТАНОВИЩЕ „.

Изразено е недоволството от такъв подход, както в телефонен разговор на премиера с комисаря по външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини, така и от компетентните органи от страна на постоянното представителство на Гърция в ЕС.

Новият кабинет на Гърция е от 40, а не от 10 члена както се говореше, предимно комунисти близки на Ципрас. Отсега е ясно, че кабинетът ще изпълнява ролята на руски „ТРОЯНСКИ КОН“ в ЕС!

Лидерът Ципрас е закърмен с комунистическите идеи.

Политическото битие на Алексис Ципрас започва през 1989 година. Именно в тази историческа година Ципрас, който по това време още е ученик, решава да влезе в младежката организация на гръцката Комунистическа партия, която и до днес украсява логото му, с комунистическите символи сърп и чук.

Ципрас на младини е бил активен член на КНЕ (Гръцка комунистическа младеж) – младежката организация на гръцката комунистическа партия (ККЕ). Изявява се като организатор на поредица от училищни блокади в Атина, които защитава пламенно в телевизионно интервю. Няколко години по-късно Ципрас вече е в редиците на новосъздадената Коалиция на левите и на прогреса, която е предшественик на днешния ляв съюз „Сириза“. По професия Ципрас е строителен инженер.

Политическата си кариера на Ципрас се развива възходящо в средите на комунистите и през 1999 г. става генерален секретар на младежката организация “ Синапсисмос“ – една от основните формациите организирала лявата радикална коалициа СИРИЗА. През 2001 г. се опитва с група протестиращи от левицата да стигне до срещата на върха на Г-8 в Генуа, но са били изгонени.

Звездният миг на Ципрас настъпва на местните избори през 2006 година. Тогавашният лидер на лявата коалиция Алекос Алаванос решава да освежи партията, като за целта се нуждае от ново лице. Изборът му пада върху 32-годишния тогава Ципрас, който партията издига като кандидат кмет на Атина. И Ципрас предизвиква немалка сензация – 10,5% от избирателите в гръцката столица гласуват за кандидата на левицата – за неизвестният дотогава Ципрас, което е тройно повече отколкото на парламентарните избори две години по-рано.

Пътят  на Ципрас към върха

От 2006 година името Алексис Ципрас става неизменна част от гръцката политика.

Alexis CiprasНа партийния конгрес на лявата коалиция през 2008 година председателят Алекос Алаванос подава оставка по здравословни причини и налага начело на партията младия Ципрас, въпреки съпротивата на тогавашния партиен елит. От гняв, че не е избран на лидерския пост, бившият правосъден министър Фотис Кувелис напуска съюза и основава собствена партия.

Ципрас не се поколебава да се изправи срещу политическия си покровител, след като той и Алаванос се оказват на различни мнения по някои въпроси и най-вече относно членството на Гърция в еврозоната. Алаванос пледира за връщането на драхмата. Основава своя партия под името „План Б“ и упорито отказва да говори за конфликта си с Алексис Ципрас. В същото време Ципрас се заема с формирането на нова голяма лява партия, като за целта привлича няколко по-малки групировки и течения, които на партиен жаргон ги наричат „компонентите на Сириза“.

privurgeniciteСред тези „компоненти“ има всякакви хора – троцкисти, маоисти, евро-комунисти, еко-социалисти, леви интелектуалци и други малки групички, всяка от които иска да наложи възгледите си в програмата на партията. Истинско майсторство е умението на Ципрас, да държи единен този толкова разнороден съюз.

Алексис Ципрас в предверието на властта

Ципрас минава за мил и любезен човек. Заедно със своята любов от младежките години, с която има двама сина, той живее сравнително скромно в един от централните атински квартали. Обича да е сред хора и предпочита да се придвижва с мотор. В личните си контакти се показва като мил и директен човек.

kum vlasttaЦялата доброта на Ципрас се изпарява, когато трябва да изгражда коалиции и мнозинства!

Още преди изборите лидерът на „Сириза“ даде да се разбере, че ако след изборите не се намери друг кандидат за коалиционно управление, той е готов да сключи съюз с крайнодясната популистка партия „Независими гърци“. Подобно на „Сириза“, тази формация е също срещу наложената на Гърция политика на строги икономии. Обединява ги също силната неприязън към Германия. Но Ципрас същевременно беше обявил готовност да се съюзи и с бившите си съпартийци от гръцката Комунистическа партия.

В същото време е факт, че изявленията на Ципрас относно предпочитаните от него коалиционни партньори не бива да се приемат за чиста монета. В това лично се убеди някогашният вътрешнопартиен конкурент на Ципрас – Фотис Кувелис, който сега е лидер на една социалдемократическа формация.

Ципрас играе добре политическия „покер“!

Преди провалилия се трети тур на гръцките президентски избори на 29 декември 2014 се говореше, че депутатите от партията на Кувелис са готови да подкрепят кандидата на управляващата коалиция Ставрос Димас с цел да бъдат предотвратени предсрочните парламентарни избори. Тогава Ципрас обеща на хората на Кувелис, че е готов да ги избере за коалиционен партньор, като по този начин косвено им каза, че очаква от тях да не гласуват за Димас.

Социалдемократите на Кувелис удържаха думата си, но не и Ципрас – веднага след провала на президентския вот, идеята за коалиция между двете леви формации изчезна набързо от дневния ред. Големият въпрос сега е дали и на европейската политическа сцена Ципрас ще остане верен на досегашната си реторика.

По-внимателните наблюдатели вероятно са забелязали, че през последните няколко седмици Ципрас посмекчи тона си и дори увери, че няма да взима еднолични решения. А има и още нещо: междувременно дори „Сириза“ започва да свиква с факта, че Гърция се нуждае от балансиран бюджет.

Cipras premier

Дали Европейският съюз ще стане жертва на премиера Ципрас и Гърция?

Европейската солидарност е сериозно заплашена, ако Ципрас успее да наложи исканията си спрямо ЕС, ЕЦБ и МВФ (“ тройката“), с които скоро ще преговаря. Резултатът от преговорите ще е ясен сигнал за всяко друго правителство в Съюза, което има затруднения като Гърция, че няма смисъл от финансова дисциплина, че може безотговорно да харчат европейски пари колкото искат и да се предоговарят опрощаване на дълговете, като израз на „солидарност“, нарушавайки договора за членство в Съюза и Еврозоната.

Приемане условията на Ципрас е пагубно за Еврозоната и ЕС!

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.