You are here: Home // гръцка криза, Гърция, служби за сигурност // ЦИПРАС СЕ ОСИГУРЯВА – ИЗВЪРШВА ПРОМЕНИ В СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ

ЦИПРАС СЕ ОСИГУРЯВА – ИЗВЪРШВА ПРОМЕНИ В СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ

Журналистът Янис Рубатис е назначен от премиера за директор на Националната разузнавателна служба

Янис Рубатис е роден на 3 юли 1948 в Янина. Следвал е в САЩ, доктор е по международни отношения от университета Джон Хопкинс във Вашингтон.

Бил е кореспондент на вестник „Вима“ във Вашингтон. След идването на Андреас Папандреу на власт през 1981 Рубатис става специален съветник на премиера по въпросите на международните медии.

През март 1987 е назначен  за правителствен говорител и остава такъв до юни 1988, когато Андреас Папандреу решава да  върне отново на този пост Димитрис Марудас.

От 1994 до 1999 е евродепутат от ПАСОК и е избран от колегите си за заместник-председател на парламентарната група на Европейската социалистическа партия за периода 1995 – 1999.

През 1987 издава книгата „Троянският кон: американското проникване в Гърция, 1947-1967”, базирано на докторската му дисертация. В книгата обвинява както тогавашните американски правителства, така и гръцката десница от периода след гражданската война за  забъркването й с американските служби.

Промени в сигурността и обществения ред

Новото правителство на Ципрас започна да осъществява сериозни промените в сферата на сигурността и обществения ред. Те се основават на логиката на „сливане” и създаването на  гъвкава структура.

Според реформите, новото правителство на Ципрас създава едно супер министерство на:

Вътрешните работи и административното преустройство,

което включва бившите: 

1 – министерство  на вътрешните работи;

2 – министерство на административната реформа и електронното правителство;

3 – министерство на обществения ред и защитата на гражданите; 

4 – Министерство на Македония и Тракия.

Макар че към досегашното  министерство на обществения ред имаха подчертан интерес партията на Независимите гърци – коалиционен партньор на Ципрас, в крайна сметка то остана за СИРИЗА. Това се наложи заради силните различия между двете партии относно униформените служители и ролята на полицията.

Структура на гръцката полиция също ще бъде подложена на сериозни „вътрешни реформи”.

Както заявиха представители на СИРИЗА на неотдавнашна среща със синдикатите на униформените служители, незабавно ще бъде закрита Службата за борба с масовите безредици  МАТ.

За сметка на това ще бъдат засилени пешите и автомобилните патрули.

Друга мярка, предложена от СИРИЗА на синдикалистите, е сливането на отрядите за бързо реагиране ДЕЛТА, ДИАС  и ЗИТА в една обща  моторизирана служба, чиято единствена роля ще бъде патрулирането. Синдикалистите са настроени положително към тези промени.

Що се отнася до „разоръжаването” на  гръцката полиция, беше пояснено, че  то се отнася изключително само за новосъздадената Група за охрана на реда, чиито служители ще бъдат разделени според задълженията, които ще имат.

Едната група ще се състои от униформени, които ще са невъоръжени и ще охраняват шествия, митинги и спортни прояви. Успоредно с това, отрядът, който ще се справя с възникнали безредици, ще се намесва само когато е абсолютно необходимо. Тази роля до днес се изпълняваше от МАТ.

Както се казва в програмата на СИРИЗА, целта е да се създаде „народна полиция, която ще е 24 часа до гражданите”.

Astinomia

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.