You are here: Home // гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // ДОКЪДЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ГРЪЦКАТА АЛЧНОСТ И НАГЛОСТ

ДОКЪДЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ГРЪЦКАТА АЛЧНОСТ И НАГЛОСТ

Avramidis

„Не спекулирахме достатъчно на гърба на съседните страни“!                  

Това казва вицепрезидентът на голямата дизайнерска фирма ”Attrativo” Панделис Аврамидис, на годишния форум на модата в Атина “Next Season 2015”. 

„Ние сме търговски народ, а не производителен народ“!                                          

„Аврамидис в същност показа истинското лице на някои гръцки предприемачи в чужбина“, пише журналистката на GRReporter.info Виктория Миндова. А ние ще добавим и това, „ Аврамидис показа докъде може да стигне гръцката наглост”. 

Shivashki firmi. gifВицепрезидентът Аврамидис защитава идеята, че етикетът “Made in Greece” може да носят всички стоки направени някъде в света, стига дизайнът им да е създаден в Гърция. 

На снимката гръцки шивашки цех за шиене на ишлеме.

В зала Maroussi Plaza в Атина, гръцкият бизнесмен Панделис най-чистосърдечно призна пред многобройната публика, че според него гръцките производители не са се възползвали достатъчно от липсата на закони и култура в някои страни от Балканите, като определено визира България, за да могат да извлекат по-голяма печалба”. 

Той изрази откровеното си съжаление, че гръцките бизнесмени не са спекулирали достатъчно в България, за да печелят повече. Подчерта това, че“гръцката страна печели много повече от сделките с производители на ишлеме в България, отколкото фирмите-изпълнителки“. 

Докато защитаваше тезата, че “Made in Greece” може да е направено в България, Китай или Тайланд, той заяви: “Ние сме търговски народ, а не производствен. Манталитетът на гърка не е ли бил винаги такъв?”, попита риторично и продължи„Това е и бъдещето ни“. 

Това не е бъдещето на Гърция в България, защото плащат много низки заплати, лъжат, крадат и жестоко експлоатират труда на българките шивачки! И дори често не плащат заплатите!

Gurci ne plashtat zaplaty

„Може много лесно да използваме страните от Балканите, на които им липсва не само култура в областта на облеклото, но и култура изцяло, за да се възползваме от производствените им сили, колкото се може повече. Така ние, които имаме култура, можем да изнасяме повече в чужбина, защото гръцкият пазар сега и в следващите години ще бъде пазар-призрак“.

Робски труд в гръцките шивашки фирми – неизплатени заплати, липса на договори, ненормиран работен ден – това е истината, за която никой от ораторите не говори.

А Аврамидис дори продължи, че спекулата упражнена от гърците-предприемачи в България, Македония и други балкански страни не е донесла достатъчно дивиденти. А гърцките бизнесмени могли да спечелят повече на гърба на страните с евтина  работна ръка. 

Форумът имал добра посещаемост – присъствали са представители на модни списания и блогове, собственици на търговски вериги, модни дизайнери, маркетинг директори на големи компании за внос и износ на спортни дрехи и др. 

Високомерното и нагло изявление на Аврамидис оставило част от присъстващите в изумление, а по лицата на други се виждало дори неодобрение. А трети просто останали безразлични към неговата реч. Водещият на дискусията се е обърнал към публиката за въпроси. 

Журналистката от GRReporter Виктория Миндова, представила се с името и фамилията си и обявила, че е от българска интернет агенция за новини от Гърция, попитала Аврамидис: 

„Каква наглост се изисква пред стотици търговци да кажеш, че малко е било спекулирано на гърба на България и други страни, с които гърците работят“!

Бизнесменът променил тона, с който говорил – станал значително по-сдържан, но последвалият отговор се оказал низ от увъртане, дори и нападки. Побързал да обясни, че не е казал нищо лошо и навлязъл в анализа на семантиката на думата “спекулация”. И така “спекулацията” се превърнала в “сътрудничество”, а накрая дори се оказала плодовита, както за Гърция, така и за България. 

“Страната ви спечели работни места, спечелихме и ние. Значи всички сме спечелили”, пояснил Аврамидис. 

В дискусията е станало ясно, че месечното възнаграждение на работния труд в България на една шивачка струва на гръцкото предприятие около 250 евро, а заплатата за същата работа в Гърция варира от 800 до 1400 евро. На всички е станало ясно колко голяма е гръцката експлоатация.Но се премълчавало това, че често се заплаща и по-малко или даже не се плаща с месеци и българките стачкуват.

blokada na put

Шивачки в гръцката фирма„Булфанко“ – Кърджали не  получават заплати поради липса на държавна помощ от Атина на гръцката фирма и заплашват, че ще блокират централен път.   

Наглостта на Аврамидис достигнара върхае, когато заядливо и високомерно казал:

“Не искам да ви натъжа, но за България е още много рано да мисли, че може да има собствени търговски марки. Вие сте много малко години в западния блок и имате нужда да обогатите още културата си, за да може да се конкурирате със западните страни”. 

На такива нагли гърци като Аврамидис България вероятно още веднаж ще трябва да помага в плащането на огромните им дългове към ЕС, а те ще продължават да живият с чувството, че могат да експлоатират „бедната и некултурна България”. 

В Гърция има над 150 хиляди гастарбайтери, много от които работят и живеят при нечовешки условия, в които „културните” гърци са ги поставили.

gastarbayer skelet vurnat ot GurciaКак ще обяснят гърците това, че няколко български гастарбайтери – живи скелети са бил доставени на гръцката границата като колетна пратка. 

Все още много гърци приемат България и българите като хора втора категория. Питаме се защо? Защото нямаме самочувствие!!! И търпим и тук – в България и в Гърция тяхната надменност, наглост и нахалство, без да се обиждаме и да реагираме!!! 

И сега в България, поради кризата в Гърция работят много гръцки фирми. Българските профсъюзи контролират ли при какви условия работят българите там, защото гърците са силни в рушветите!

И на всичко отгоре затова, което Гърция е надробила от алчност и е потънала до гуша в дългове към ЕС, ние също ще трябва да участваме в плащането на нейните задължения! 

Докога ЕВРОПА в това число и НИЕ БЪЛГАРИТЕ ще носим гърците на гърба си ????

 

«  |  »

Редактирай ]

Leave a Reply

Logged as adminLog out »

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.