You are here: Home // банки, гръцка криза, еврозона, европейски съюз // СТАНИШЕВ И ПЕС ДАВАТ РАМО НА ГЪРЦИЯ В КРИЗАТА С ДЪЛГА

СТАНИШЕВ И ПЕС ДАВАТ РАМО НА ГЪРЦИЯ В КРИЗАТА С ДЪЛГА

 


PESut Stanishev

Социалистите в Европейския парламент, ръководени от Станишев помагат на Гърция в трудната криза с дълга.

Страсбург,10 Февруари 2015 г. ,Агенция „Фокус“

Групата на социалистите и демократите в ЕП, по време на пленарната сесия в Страсбург излезе с официална позиция за дълговата криза в Гърция.
Темата ще бъде една от основните точки на подготвителната среща на държавните глави и премиерите от ПЕС преди заседанието на Съвета на 12 февруари, съобщиха от пресофиса на Сергей Станишев.
„Групата на социалистите и демократите в ЕП и семейството на ПЕС имаме уникалната възможност, както и задължение, да помогнем за намирането на справедливо и прогресивно политическо решение на кризата в Гърция. Необходим е общ план за реформи и стабилизация на страната, който да замени сегашния план за изплащане на дълга, съставен от Тройката. Планът трябва да бъде изработен от Европейската комисия и Съвета под наблюдението на Европейския парламент и да отговаря на очакванията на гръцкия народ, като същевременно е приемлив за всички държави-членки. Трябват спешни мерки за стабилизирането на пазарите и предотвратяване на задълбочаване на финансовата криза. Призоваваме Европейската централна банка да осигури допълнителна ликвидност на гръцките банки“, гласи позицията.
„На изборите в Гърция народът гласува против политиките, наложени от Тройката и срещу които социалистите се борим от години. Необходим е спешен план за справяне с кризата в Гърция, чийто дълг е повече от 170% БВП“, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев по темата.
Според ПЕС и Групата на социалистите и демократите в ЕП, планът трябва да съдържа списък с прогресивни реформи и мерки за повишаване на инвестициите, които да спомогнат за икономическия растеж на страната.
За стимулиране на инвестициите те предлагат да се използват максимално възможностите на новосъздадения Европейски фонд за стратегически инвестиции, както и Младежката гаранция за справяне с над 50% безработица сред младите в страната.
Социалистите настояват схемата за изплащането на гръцкия държавен дълг да бъде предоговорена и да се търси оптимален вариант, който да не поставя под риск целостта на Еврозоната.
По думите им, Инвестиционният план за Европа и въвеждането на гъвкавост в правилата на Пакта за стабилност и растеж са големи постижения на лявото семейство и са важна стъпка за икономическото възстановяване, но не са достатъчни, за да гарантират устойчивостта на Икономическия и паричен съюз (ИПС) при бъдещи кризи.
Социалистите в Европарламента виждат завършването на ИПС като основен приоритет за 2015 г. 

Защо Станишев не се грижеше за България, както сега е загрижен за Гърция, чийто дългове ще плащаме и ние?

« | »

1 Response to " СТАНИШЕВ И ПЕС ДАВАТ РАМО НА ГЪРЦИЯ В КРИЗАТА С ДЪЛГА "

  1. nik каза:

    zashtoto e nacionalen predatel i hrantutnik ot koito polza rodu nqma

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.