You are here: Home // гръцка криза, еврозона, европейски съюз, финансова криза // В БРЮКСЕЛ СЕ ГОТВИ ГОЛЯМА ГРЪЦКА СДЕЛКА С ДЪЛГА

В БРЮКСЕЛ СЕ ГОТВИ ГОЛЯМА ГРЪЦКА СДЕЛКА С ДЪЛГА

premierut Al. Cipras

„Тройката“ ще се откаже от контрола над икономиката на страната, а Атина ще продължи с ограниченията-посочва източник от Европейския съюз.

 Европейският съюз обмисля споразумение с новото гръцко правителство на Алексис Ципрас, предаде ТАСС.

Според източник на руската агенция, в европейските институции в Брюксел се разглежда възможността контролът от страна „Тройката“ (представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) върху икономиката на южноевропейската страна да бъде премахнат. ЕС обаче ще продължи да настоява ръководителят на новия кабинет в Атина да не се отказва от политиката на бюджетни икономии и структурни реформи.

Според представителя на институциите, въпросът може да бъде обсъден още по време на двудневното посещение на Ципрас в Брюксел на 4 февруари 2015 г.

„Тройката“ се асоциира в Гърция с лишенията, които населението понесе през последните години. Вместо това се предлага нов формат на диалог между Атина и международните кредитори. От Брюксел обаче подчертават, че искат да видят продължение на икономическите реформи.

По този начин ЕК е готова да предложи на новото правителство в Гърция символична отстъпка, която може да бъде представена на избирателите в страната като победа над Брюксел, като в същото време се запази политиката на строги икономии и отказ от предизборното обещание на лявата коалиция СИРИЗА за опрощаване на дълга.

От 2010 г. „Тройката“ е дала на Гърция общо около €240 млрд. по две програми за финансова помощ и задължи Атина да наложи строги ограничения на разходите в бюджета. Голяма част от парите отидоха за погасяването на държавния дълг, който обаче нарасна и към края на 2014 г. достигна 412 млрд евро.

Опрощаването на част от дълга би могло да спаси донякъде гръцката икономика.

Големите държави в ЕС обаче (най-вече Германия) не са съгласни заради опасенията, че европейските кредитори на Гърция няма да могат да понесат загубите.

Това от своя страна може да доведе до нова криза в европейската финансова система и крах на общата валута на Стария континент, коментира ТАСС.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.