You are here: Home // България, гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // ГЪРЪЦИЯ – ПРЕДВЕСТНИКЪТ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОМЕНИ В ЕВРОПА

ГЪРЪЦИЯ – ПРЕДВЕСТНИКЪТ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОМЕНИ В ЕВРОПА

Problemna 2015

           Вятърът на промените задуха над Европа!

Европейската криза в голяма степен не е икономическа, а морална и ценностна – пише в свой анализ американската разузнавателна служба„Стратфор“. Ето защо, различията между отделните държави членки на Европейската общност, довеждат до евроскептицизъм и ръст на НАЦИОНАЛИЗМА!

Според „Стратфор“, тези настроения дори да не доведат до разпадане на ЕС и на неговите институции, те ще оставят своя дълбок отпечатък върху европейската интеграция.

На извънредните парламентарни избори в Гърция, очакваната развръзка – победата на популистката крайно лявата партия СИРИЗА начело с младия АЛЕКСИС ЦИПРАС СЪВСЕМ НЕ Е СЛУЧАЙНА. 

predvesnikut

Гърция е първата страна в съвременна Европа, в която крайно левите и крайно десните сили, както и екстремистки и неонацистки партии като „Златна зора“, превзеха почти изцяло гръцкото политическото пространство. Те изхвърлиха традиционните партии – десницата „Нова демокрация“ (НД) и социалистическата партия ПАСОК , които от 1974 г. в продължение на 40 години, сменяйки се управляваха Гърция.

Ципрас и партията му предизборно обсипваха с големи популистки обещания гръцкия народ:

 – Прекратяване на болезнените реформи за икономии наложени на Гърция от ЕС ;

 – Въвеждане на широк пакет от социални придобивки, които гърците имаха, но им бяха отнети по настояване на „тройката“ – ЕС, ЕЦБ и МВФ. 

 – Обещание да върне достойнството на гръцкия народ, който десетилетия е експлоатиран и унижаван от гръцките партии НД и ПАСОК, както и от ръководители на Общността. 

 – Обещание, че ще отмени плащането на огромния гръцки дълг от 320 млрд.евро.

И на изборите партията му получи почти 36% от гласовете на гърците. Липсваха му само 2 гласа, за да състави самостоятелно правителство. И неочаквано, Ципрас направи коалиция с популистката крайно дясна националистическа партия ”Независими гърци”.

Управляващите партиите от двете крайности на политическия спектър бяха обединени най-вече от противопоставянето им на спасителния план наложен на Гърция от Европейския съюз – планът на т. нар. „тройка“- ЕС, ЕЦБ и МВФ. 

Дясната партия „Нова демокрация“, която управляваше Гърция до изборите  остана на второ място, но много под резултата на СИРИЗА. Изненадващо за много от гръцките политически анализатори, третото място зае крайно дясната, националистическа и неонацистка партия „Златна Зора“ с резултат малко над 6%.

В гръцкия парламент със скромни резултати влязоха още и центриската партиия „Потами“, Комунистическата партия на Гърция ККЕ и социалистите от ПАСОК.

След изборите, еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси демонстрира спокойствие и увереност в силата на Европейския съюз.

Merkel preduprejdavaГерманският канцлер Ангела Меркел, в свои изказвания напомня на гърците за поетите от тях ангажименти. Но в нейните декларации по въпросите на дълга не се усещаше предишната тревога, а само една твърдост и подчертана неотстъпчивост.

Мерките, предприети от ЕС след голямата криза в еврозоната през периода 2010-2012 г., ако не друго дадоха увереност, че единната европейска валута ще издържи и сега на новото изпитание, на което я подлага Гърция.

Победата на крайно лявата партия СИРИЗА разкри нещо ново не само за Гърция, но и за Европейския съюз като цяло – нещо, което вече се беше показало, макар и не осезателно.

Още на изборите за Европейски парламент през 2014 година, пролича един феномен, който гърците, вече по категоричен начин потвърдиха. На парламентарните избори гръцките избиратели показаха категорично, че феноменът от Европарламента, вече се е превърнал в трайна тенденция. И това е неочакваният и неоспорим

       възход на крайните политически партии в Европа!

miting na Podemos100 хиляден митинг в Мадрид на крайнолявата партия“ PODEMOS“ за нова политика 

komunisticheski protest v Rim

             Комунистите в Рим на многохиляден протест и те искат нова политика           

Francia

Във Франция крайната десница на Марин Льо Пен постигна исторически успех на местните избори,а социалистите претърпяха сериозно поражение.

ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ АНАЛИЗАТОРИ ПОБЕДАТА НА СИРИЗА В ГЪРЦИЯ Е ОПАСНА, ЗАЩОТО РАЗНАСЯ СИЛНА ЗАРАЗА В ЕВРОПА, ОСОБЕНО В СТРАНИТЕ С ДЪЛГОВЕ.  

Оправдаха се опасенията, че изборните резултати в Гърция ще имат силно въздействие върху крайно левите партии в Европа!

Испания е изправена пред подобна перспектива като Гърция. Крайно лявата политическа партия PODEMOS  има всички шансове да спечели предстоящите парламентарни избори и да поднесе следващата изненада в ЕС. Месеци преди изборите, PODEMOS проведе огромна демонстрация в Мадрид в подкрепа на ултралявата гръцка партия СИРИЗА и исканията й към ЕС за нова политика.

Cipras i Iglesias

          На снимката лидерите на СИРИЗА Ципрас и на ПОДЕМОС Иглесиас.

Във възход са и крайно левите политически сили в Италия и Португалия.

Не е изненадващ и ентусиазмът на Марин Льо Пен – начело на крайно дясната националистическа партия във Франция „Национален фронт“, която печели все повече привърженици.

В икономическия мотор на ЕС – Германия, крайните движения също се разрастват с обезпокоителен темп.“Алтернатива за Германия“ показва евроскептицизъм, който в много отношения наподобява този на гръцката крайно лява партия СИРИЗА.

Pegida -Антиислямисткото движение „PEGIDA“ Движението се бори против мюсюлманското нашествие в Германия и в Европа. То събира десетки хиляди симпатизанти по улиците на Дрезден, Берлин и други немски градове. Особено след атаките срещу редакцията на френското издание Charlie Hebdo в началото на месеца, тяхната активност рязко нарасна.

Във Великобритания партията на Найджъл Фараж също е националистическа и с ясни позиции срещу европейската интеграция. И тя очаква добър резултат на изборите през тази година във Великобритания.

Особеното е това, че подобни движения съществуват и най-бързо се разрастват в засегнатите от икономическата криза държави в Европейския съюз.

На какво се дължи възхода на крайните политически формации?

Едно от най-честите твърдения за тези политически процеси е кризата и икономическата несигурност в Европейския съюз. Силно влияние оказват и строгите бюджетни икономии, за които най-много настоява Берлин и които, до голяма степен са се отразили болезнено на по-бедните държави-членки на Общността. От тези мерки пострада и България и те са в основата на българския евроскептицизъм. 

Анализите показват, че икономическата криза доведе до растяща радикализация на политическата обстановка в Европа и в ЕС. 

Но безспорен факт е, че кризата разкри много от пороците и проблемите на най-големият политически проект, наречен „ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ“.

Само за няколко години станаха очевидни редица дисбаланси и противопоставяния: СЕВЕРЪТ срещу ЮГЪТ, ПЕРИФЕРИЯТА срещу ЦЕНТЪРА, ЕВРОЗОНА срещу останалите СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА СЪЮЗА и т. н. Тези разделения ги имаше и преди, но европейската криза ги направи особено видими и раздразнителни.

Още по-голям проблем, който разкри икономическата нестабилност в Европа, е „КРИЗАТА НА ЕДИНТИЧНОСТТА“. Разкриха се различията в ЕДИНТИЧНОСТТА на национално и европейски ниво и ролята на елита в ЕС, който разглежда съюза само от технократската или финансово-икономическата страна и не се интересува от изграждане на общоевропейска ЕДИНТИЧНОСТ или от изработване на обща позиция по имигрантската ЕДИНТИЧНОСТ.   

При решаване проблемите на гръцкото общество, особино с огромния гръцки дълг, поведението на новото крайно ляво и крайно дясно правителство начело с Ципрас  ще покаже, дали анализът на „Стратфор” е верен и дали европейската криза не е толкова „ИКОНОМИЧЕСКА“, колкото „МОРАЛНА и ЦЕННОСТНА“! И от тези решения Гърция, като „лакмус“ ще покаже:

Дали нарастващото участие в управлението на крайно левите и крайно десни партии ще съдействат за решаване на проблемите в Общността, или ще подходят егоистично и националистически, срещу интересите на целия Съюз.

Да, вятърът на промените задуха над Европейския съюз!

European left

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.