You are here: Home // гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // ГЪРЦИЯ ИГРАЕ С ЕВРОГРУПАТА ФАТАЛНА ИГРА – ИГРАЕ “ ПОКЕР“

ГЪРЦИЯ ИГРАЕ С ЕВРОГРУПАТА ФАТАЛНА ИГРА – ИГРАЕ “ ПОКЕР“

16.02.2015 – съдбовен ден в Брюксел за Гърция

sudboven den

Сигналите от Атина остават противоречиви

Едва ли някой от Еврогрупата очаква постигане на споразумение с Гърция. Същевременно данъчните постъпления в страната намаляват, а гражданите масово теглят спестяванията си.

Новото гръцко правителство предизборно беше обещало да прекрати окончателно всякакво сътрудничество с т. нар. Тройка – кредиторите от ЕС, МВФ и ЕЦБ.

През уикенда обаче се оказа, че правителството в Атина не може да изпълни това си предизборно обещание. Представители на Атина и на „Тройката“, която в последно време някои подигравателно наричат Ипипит – съкратено от “ институциите“ отново се събират, най-малкото да се разбере с какви финансови наличности разполага Гърция. Защото не могат да се водят каквито и да било преговори, без на масата да са представени конкретни цифри за състоянието на гръцкия държавен бюджет, твърдят от ЕС.

Като изключим общите приказки, правителството на Алексис Ципрас досега не е представило никакви конкретни данни. На провалилата се миналата седмица среща на Еврогрупата, финансовият министър Янис Варуфакис също не направи конкретни предложения и не представи никакви баланси.

Банките ще останат без пари

Премиерът Ципрас още веднъж подчерта, че страната му не искала пари, а време за нова политическа ориентация.

banki bez pariПо мнението на европейските експерти обаче, Гърция има нужда от допълнителни средства и то спешно. Банкови анализатори изчисляват, че от месец декември насам от трезорите на страната са изтекли 20 милиарда евро.

Прогнозите за ежедневния отлив на капитали се колебаят между 200 и 500 милиона евро. По тази причина гръцките банки още отсега зависят от т. нар. ELA – спешни кредити от ЕЦБ, която повиши горната граница до 65 милиона евро.

Тъй като от две седмици насам ЕЦБ не признава гръцките държавни облигации като гаранция за нормално финансиране чрез международните финансови пазари, остават само спешните заеми. Те се отпускат по правило само за преходен период от време за решаването на краткосрочни проблеми с ликвидността.

Безгрижен е премиерът Ципрас, въпреки дълговата криза

Cipras e bezgrijen

Въпросът е колко дълго ЕЦБ ще продължи да отпуска заеми на Атина?

В сряда отново ще се проведе заседание на управителния съвет на банката във Франкфурт. Ако две трети от членовете на съвета гласуват за прекратяване на финансирането на гръцките банки, гърците скоро няма да могат да теглят пари от банкоматите в страната.

Освен това европейските икономисти изхождат от презумпцията, че ЕЦБ не трябва да продължава с финансирането на Гръцката централна банка, защото страната може да банкрутира и да престане да погасява текущите си кредити. Подобна ограничителна мярка с финансирането би могла да постави под натиск гръцкото правителство и да го подтикне към споразумение. През 2013 година ЕЦБ постави подобен ултиматум на Кипър, който бързо принуди Никозия да промени курса си.

Какво е действителното положение в Гърция

Алексис Ципрас подчертава, че не иска продължаване на приключващите на 28 февруари помощни програми. Той дори избягва думата „програма“ и използва „план“ или „пакет“.

Изчисленията за това от колко пари има нужда Гърция само тази година, варират между 20 и 40 милирада евро. Още през следващите шест седмици страната трябва за погаси 4 милиарда, голяма част от които вноски към МВФ. Атина не може да си позволи да пренебрегва този международен кредитор. Освен това се оказва, че бюджетната ситуация в страната е по-тежка от очакваното.

Скоро и банкоматите могат да останат без пари

От декември насам данъчните приходи намаляват значително, а от януари са с една четвърт под планираните. Много гърци спряха да плащат данъци в очакване на данъчните облекчения, обещани от Ципрас. Данъчните постъпления намаляват и поради факта, че Атина отказа продажбата на пристанище Пирея на китайски консорциум и част от регионалните летища на германската Фрапорт. Правителството все още не е обяснило откъде ще вземе парите за обещаното подобряване на социалните услуги и връщането на работа на уволнените държавни служители.

За какво спорят Еврогрупата и Гърция?

sporutЯсно е, че Атина иска повече пари от досега отпуснатите почти 240 милиарда евро чрез двата спасителни пакета. Засега обаче Атина не е отправила официално искане. Освен това не е ясно при какви условия би приела нови спасителни финансови средства.

В края на миналата седмица се говореше, че Гърция била готова да осъществи 70 процента от договорените реформи. Но кои точно никак не е ясно. ЕС не може да обещае нови милиарди на базата на подобни мъгляви намерения.

Ще се подчини ли Атина на необходимия мониторинг?

 

По време на предизборната си кампания Ципрас настояваше за ново опрощаване на дълговете и по-нататъшно понижаване на и бездруго ниските плащания по лихвите. Сега става ясно, че въпросът бил всъщност да бъде спасена Гърция през предстоящите месеци до края на 2015 година. Пък после щели да си блъскат главите за размера на лихвите и погасяването на дълговете, което предстояло да стане далече –  чак след 2022 година.

Все още не е ясно „Ще използва ли Гърция еврото“ ?

grucka iluziaВероятно ще трябва да бъдат свикани още извънредни заседания на Еврогрупата за спасяването на Гърция. Защото времето изтича. Според процедурата, парламентите в еврозоната трябва да одобрят новите заеми на Гърция и то преди 28 февруари. По този повод финландският премиер Александър Стуб още миналата седмица говори за „край на търпението“.

Германия не е препъни-камъкът относно отпускането на нови помощи за Гърция. Но бедните страни в ЕС вече сериозно се дразнят от новите гръцки искания. А бившите кризисни страни като Португалия и Ирландия настояват за равноправно отношение към всички страни в еврозоната.

На този фон отново изскача призракът на“Grexit“-гръцкото излизане от Еврозоната. 

Някои европейски експерти смятат, че еврозоната може да преживее и без Гърция. Но шефът на европейския спасителен чадър Клаус Редлинг (Главен изпълнителен директор на Европейския институт за финансова стабилност) предупреждава, че напускането на Гърция ще бъде възможно най-скъпото решение за всички участници.

„Файненшъл таймс“ пък рисува друг сценарий, според който благодарение на бързото ръзвитие на събитията, Гърция вероятно ще попадне във водовъртеж и на практика, по необходимост може да напусне еврозоната.

Покерът в Брюксел продължава! Сега Гърция е на ход!

Gurcia e na hod

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.