You are here: Home // БКП, БСП, България, криза, Преходът // КОЙ Е РУМЕН ГЕЧЕВ – ИКОНОМИЧЕСКИЯТ И ФИНАНСОВ „КОРИФЕЙ“ НА БСП

КОЙ Е РУМЕН ГЕЧЕВ – ИКОНОМИЧЕСКИЯТ И ФИНАНСОВ „КОРИФЕЙ“ НА БСП

Rumen Gechev

         Агент на елитното Първо Главно Управление ДС

„Сътрудничеството с Държавна сигурност е въпрос на дълг“

Псевдонимът на Гечев като агент на ПГУ – ДС“ е „Економов“

След подробно негласно изучаване, преподавателят във ВИИ „Карл Маркс“ Румен Гечев е определен от разузнаването като подходящ за агент. И през април 1987 г. в кафе „Феята” на бул. „Ленин“ – сега бул. „Цариградско шосе”, с Гечев се среща оперативен работник (ОР) на ПГУ ДС , който още на първата среща го вербува за агент. По време на вербовъчната беседа, на въпрос на ОР дали е готов да сътрудничи на ДС Гечев веднага отговоря: „Сътрудничеството с нашите органи е дълг на всеки гражданин и че той е съгласен да съдейства, стига това да е по неговите възможности”.

Това е записал ОР на ПГУ ДС в докладната си за проведената вербовка. Псевдонимът на Гечев е „ЕКОНОМОВ“.

През есента на 1987 г. с негласното съдействие на ПГУ – ДС, Гечев „спечелва“ 9 – месечна специализация в САЩ по линия на фондация „Фулбрайт”. Преминава специална подготовка за работа като агент в САЩ, където е предаден на връзка и ръководство от американската резидентура. Архивните документи на ПГУ ДС разкриват, че в САЩ му е поставена „задача” да разработва научният си ръководител M. Wizam. Гечев е изпращан на „специализация“ и в други американски университети.

Stati StatevПрофесорът от ВИИ „Карл Маркс“ Стати Статев и той агент на ПГУ-ДС, ще бъде научен ръководител както на Гечев, така и на други агенти изпращани като специализанти в САЩ.

Снимката на самодоволния проф. Статев.

Не без съдействието на ДС, той е станал ректор на ВИИ „Карл Маркс“- сега УНСС. 

След време, ректорът ще приюти в университета отново Гечев, след като правителство на БСП начело с Жан Виденов е смъкнато от власт, а Гечев е бил вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството. 

В докладните на ПГУ е отбелязяно, че „ЕКОНОМОВ“ толкова се е вживял в ролята си на сътрудник свързан с ДС, че се държал предизвикаателно и надменно със съседите си, като дори ги заплашвал с „изпращане в Белене или разправа с МВР”. ПГУ се намесва, за да потули тези скандали. „ЕКОНОМОВ“ е използван за разработка на чужденци както в САЩ, така и в България.

След 10-ти ноември 1989 г. Гечев продължава да работи като сътрудник на Националната разузнавателна служба (НРС) – новото име на ПГУ ДС. В края на април 1991 г. делото му в НРС е  закрито с мотив : „Промяната в насоките на работа на НРС довело до загуба на разузнавателните възможности на сътрудника“. 

buntut 1997С активната подкрепа на секретните служби и най-вече на ПГУ-ДС, Румен Гечев бързо израства в кариера. Издига се до вицепремиер и министър на икономическото развитие в еднопартийното правителство на БСП с премиер Жан Виденов.

Правителството на БСП съществува сравнително кратко – половин мандат от около 2 години и е смъкнато от власт чрез общонароден бунт през януари 1997 г. Голяма вина за провала на управлението има и Гечев, който е идеолог на „икономическата и финансова“ политика на правителството. 

Вицепремиерът Гечев и ролята му за разграбването на България чрез „масовата приватизация“

Gechev privatizira           Приватизаторите – Илиев в ляво, вицепремиерът Гечев и Митрев в дясно

В началото на м юни 1995 г. се разбира, че осъществяването и контрол върху масовата приватизация, която БСП започва се поемат лично от премиера Жан Виденов и екип начело с вицепремиера Румен Гечев. Три месеца преди шумно обявената приватизация става ясно, че екипът на Гечев, който е провел мощна рекламна кампания с цел демонстрация на компетентност и ангажираност, няма никаква практическа нагласа и готовност да осъществи този важен и сложен общонационален процес. Напротив, Гечев и екипът му създават максимално объркване сред потенциалните участници в приватизацията.

Още през март Гечев заявява, че няма да има отделни списъци за масовата и касовата приватизация, защото вече имало много разкрити процедури, и затова двата начина ще се съчетават. По негово предложение правителството решава 50 % от активите на купуваните предприятия да се плащат задължително в брой. Останалите 50 % да бъдат предлагани за изкупуване чрез облигации по лошите кредити, брейди – облигации по външния дълг и бонове, като съотношението при използването на тези инструменти ще бъде различно за всяка фирма.

Вицепремиерът Гечев и неговият заместник Харманджиев съзнателно навсякъде говорят за „приватизация на активи на предприятия“, а не за „приватизация на държавно имущество“.

В края на март екипът на Гечев лансирана друга идея – масовата приватизация да става чрез борсата. Гечев заявява, че реалната цена на акциите от инвестиционни фондове и предприятия ще се определя на „централизираната национална фондова борса“. Но никой не обяснява как технологически ще става замяната на бонове срещу акции на борсата и какви конкретни стъпки трябва да направи обикновеният гражданин и бъдещ инвеститор, за да смени срещу акции своите бонове, които е закупил? Самият председател на икономическата комисия в Народното събрание Атанас Папаризов казва, че „подобен начин на масова приватизация не може да се осъществи“. 

Гечев измисля нов вариант на раздържавяване – „конгломератна приватизация“ – продаване в пакет на няколко предприятия от различни отрасли, плюс акции от държавна банка. Така според него щяла да се ускори и банковата приватизация.

Скоро след това започна рекламната кампания на нова масова приватизация чрез „смарт-картите на Балканкарт“ – фирма на Балканбанк и Мултигруп, участва и Първа българска фондова борса.

През юни, на семинар организиран от Института по пазарна икономика и Световната банка, Гечев посочва с гордост точната формула на приватизацията в България „съчетаване на касовата, масовата и мениджърската приватизация с участието на работниците“. privatizacia - grabej

Румен Гечев налага законови промени в правилата за приватизация – работниците и началниците в дадено държавно предприятие, да имат право на съдружие и да правят фирми, за да участват в търга на предприятието.

Така се поставя началото на т. нар. РМД – та – работническо-мениджърските дружества. Тази хитро измислена схема отворя широко врата за корупционни практики, от които се възползва предимно червената номенклатура.

Не е необходим по-задълбочен анализ, за да се види, че всички гореизброени невероятни форми на българската приватизация, измислени от икономическият корифей Румен Гечев и неговият екип от БСП, имат една единствена цел – да се обърка и заблуди обикновеният българин и да се  създадат условия за  безпроблемно разграбване на националните богатства на държавата, от бившата номенклатура. Повелята на БСП е: „Да се запази на всяка цена икономическата власт в ръцете на партията“.

Изпълнението на тази важна задача е голямата заслуга на Гечев към БСП.

Докладът „Добрев“ и пагубната роля на Румен Гечев за банковия обир на България.

DokladutСлед 10 ноември 1989 година,  най-черни и трагични се оказват първите 7 години от прехода. Правителството на БСП с премиер  Жан Виденов и вицепремиер и икономически министър Румен Гечев, с активното участие на висши кадри от ДС, направиха българският преход да се изроди в алчно разграбване на държавните активи от червената номенклатура, върхушката на ДС и силови структури много от които прераснаха в мафиотски.

Премиерът Виденов и икономическият министър Гечев са едни от главните виновници и за ограбването на българските банки, защото допуснаха БНБ да бъде ръководена от агенти на ДС. Но какво се учудваме, когато самият премиер Виденов и вицепремиерът Гечев също са били също агенти на ДС. Разкритията на комисия по досиетата говори за тяхната агентурна съпричастност.

Първите години на прехода е времето, през което управителите на БНБ Драгневски и особено Тодор Вълчев – дългогодишни агенти на ДС са издали повечето лицензи на частните банки и са разрешили те да бъдат щедро финансирани от държавните банки, без да се упражнява някакъв контрол.

Висшата партийна номенклатура със съдействието на ДС вкара в ръководството на частните банки доверени лица, много от тях служители или агенти на ДС, които бързо започват безконтролно да източват отпуснатите им държавни кредити.

OgrabvanetoСумата на раздадените „лоши кредити“, които държавните банки знаеха, че никога няма да си приберат, в края на 1995 година достигнаха до огромната сума от 342,7 милиарда лева. Отпускането на кредити продължи и през 1996 г., а скоро след това  частните банки започнаха да фалират една след друга. 

Така бяха ограбени не само парите на държавата и на държавните предприятия, депозирани уж в сигурните държавни банки, но и скромните спестявания на хилядите българи, които напразно чакаха пред банките.

През есента на 1996 г. МВФ изпраща остро писмо до правителството с настояване за затваряне на много съмнителни банки. По нареждане на премиера Виденов, тогавашният вътрешен министър Николай Добрев възлага на Националната служба за сигурност да изготви специален доклад, за състоянието на банките. Докладът бил изготвен  в три варианта – два по кратки, за министрите и депутатите и един пълен от 24 страници с едно таблично приложение, персонално за премиера Виденов.

Nikolay DobrevНиколай Добрев, макар и министър само от няколко месеца, оценява сериозността на неизбежните проблемите с банковата ни система и разбира каква страшна угроза виси над България. В доклада се предлагат конкретни и изключително важни мерки, прилагането на които не търпи отлагане.

Виденов вижда цялата истина и най-вече голямото участие на БСП в този ”национален обир”.

Но премиерът няма нито смелостта, нито политическата подкрепа и потенциал да ги проведе, защото в доклада фигурират и имената на висши министри от кабинета и видни политици от БСП.

Специалният доклад показвал една потресаваща картина за състоянието на държавните и най-вече на частните банки, които като пиявици изсмуквали държавната хазна чрез БНБ и ДСК.  А хазната вече била почти изпразнена. 

Жан Виденов преценява и решава, че на доклада трябва да се даде гласност и да се публикува без съкращения в партийната пресата – във в-к „Дума“. Характерно е поведението на главния редактор на партийния в–к „Дума”- старият и дисциплиниран комунист Стефан Продев.

Stefan ProdevВъпреки, че това е решение на Жан Виденов – председателят на висшия съвет на БСП и министър председател, той категорично отказва да отпечата доклада. 

Продев разбира, че докладът ще взриви България, а тя и без това чакала само искрата.

Третото копие никога не е публикувано в пълен обем, поради „особена секретна информация“, засягаща определени лица, голяма част от които имали ключови позиции в партията и държавата. 

В доклада „Добрев“, както е известен е направен обстоен анализ на създаването на новите частни търговски банки, взаимодействието им с държавните финансови институции, назначените от БКП – БСП банкери частници и схемите, по които банковите трезори са източени чрез роднински и близки партийни фирми.

През периода 1990-1996 г. в страната са създадени и са действали 44 частни банки, някои от които са почти неизвестни на обществото. Уставният им капитал за учредяване е събиран незаконно от касите и сметките на държавни банки и учреждения.

След смъкването през януари 1997 г. за трети път с общонароден бунт правителството на БСП начело с Жан Виденов и Румен Гечев, социалистите никога повече в България не са управлявали самостоятелно и винаги са правили коалиции, най-често с ДПС. Но оттогава БСП е с подрязани крила както в политиката, така и в държавното управление на страната и продължава да запада.

През 1997 г. тихомълком Румен Гечев се оттегля от държавното управление и политиката. Скрива се като много други провалени червени управници във ВИИ „Карл Маркс“, като преподавател.

Когато през пролетта на 2013 г. на предсрочните парламентарни избори, Румен Гечев е поставен на избираемо място в листите на БСП, мнозина млади и особено по – старите социалисти не само са изненадани, но и изумени.

Вицепремиерът и икономически министър Гечев в правителство на БСП начело с Жан Виденов, е един от главните виновници за пагубния за България преход и за икономическата разруха на държавата.

Чрез провеждане във вреда на народа и в полза на партийната върхушка масова приватизация и мълчаливото допускане на фалитите на българските банки, той провокира обезценяването на българския лев и докара жестока инфлация, причинила огромни страдания на народа.

Румен Гечев –  идеологът на икономическата политика на най-пагубното правителство на БСП отново получи трибуна от БСП и се изявява пак в ролята на ИКОНОМИЧЕСКИ И ФИНАНСОВ КОРИФЕЙ. БСП отново реже клона, на който седи!

korifeiat Gechev

 

« | »

1 Response to " КОЙ Е РУМЕН ГЕЧЕВ – ИКОНОМИЧЕСКИЯТ И ФИНАНСОВ „КОРИФЕЙ“ НА БСП "

  1. БНБ и правителството не могат да предпазят от болезнени вреди при актуални стопански кризи, защото водещата причина не е в тяхна компетентност.

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.