You are here: Home // гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // АЛЕКСИС ЦИПРАС ПОВЕЖДА ГЪРЦИЯ КЪМ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА!

АЛЕКСИС ЦИПРАС ПОВЕЖДА ГЪРЦИЯ КЪМ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА!

    Премиерът отговаря на кредиторите с неотстъпчивост

rech v Parlamenta

Той беше категоричен, че „проектозаконите за „хуманитарната криза” и разсроченото изплащане на данъчните задължения ще бъдат внесени за гласуване въпреки ветото от страна на Брюксел“.

„Изправяме стена от суверенитет и достойнство”, заяви Ципрас и допълни, че „ако партньорите в даден момент са смятали, че ние ще бъдем продължители на предишните правителства, със сигурност ги разочаровахме”.

В отговор на писмото на представителя на Европейската комисия Деклан Костело, в което конкретните проектозакони се определят като едностранни действия гръцкият премиер заяви, че Атина отговаря на „технократите с хладнокръвие и решителност”, като внася в парламента проектозакона за „хуманитарната криза”.

Той се учуди как е възможно „някои в Европа” да изискват оттеглянето на проектозакони, които имат за цел да помогнат на хиляди домакинства, „които умират от студ от липсата на електричество”.

„Европейският съюз не е собственост на технократи. Има правила, които се контролират от институциите, които се контролират от народите. Там няма прокурори и подсъдими”, подчерта той.

След това каза за пореден път, че гръцкото правителство е решено да спази споразумението от 20 февруари и посочи, че партньорите на страната също трябва „да престанат с едностранните действия и да спазят споразумението, което подписаха”. Според него споразумението не е краят на преговорния процес, тъй като от тук нататък преговорите се водят на политическо ниво.

Коалиционният партньор на Ципрас – лидерът на крайно дясната партия „Независимите гърци“ и министър на отбраната Панос Каменос заяви, че „това правителство получава заповеди само от гръцкия народ, а не от кредиторите”.

Той призова всички депутати да гласуват „за” приемането на закона и така да докажат, че Гърция е суверенна държава с думите:

„Игнорирайте заповедите на кредиторите, които с погрешната си тактика доведоха страната до крайна бедност. Нека като обединена нация да потърсим победата в една Европа, която уважава суверенитета на всяка страна и народната воля. В тази страна нареждания дава гръцкият народ, а не те”.

Дискусиите в парламента относно текста на проектозакона продължават и не се очаква да приключат по-рано от полунощ и е малко вероятно гласуването да се осъществи днес.

gruckiat Parlament

След края на речта на Алексис Ципрас председателката на парламента Зои Констандопулу прие искането на крайно дясната и неонацистка партия „Златна зора“ гласуването да бъде поименно и с това предизвика бурни реакции сред редиците на опозицията, но и сред съпартийците си от СИРИЗА.  В резултат на това тя се принуди да оттегли това свое предложение.

Неуспешните преговори с представителите на кредиторите създадоха атмосфера на несигурност, която се отрази на атинската фондова борса със спад от 4,13 на сто.

В края на деня индексът спадна до 737,96 пункта, като в хода на сесията бе отчетена дори по-ниска стойност – 733,20 пункта, равняващи се на спад от 4,75 на сто.

GRReporter, 18 Март 2015 

Спорът на Ципрас с Брюксел вече прераства във война, е мнението на много от европейските политически наблюдатели!

Gurcia  nad vsichko

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.