You are here: Home // наука, фантастика // БОЖЕСТВЕН ЛИ Е ПРОИЗХОДЪТ НА НАШАТА ВСЕЛЕНА?

БОЖЕСТВЕН ЛИ Е ПРОИЗХОДЪТ НА НАШАТА ВСЕЛЕНА?

CERN

Учените, които работят в големия Адронен Колайдър в ЦЕРН са получили компютърно изображение на това, което би могло да се е случило при зараждането на нашата Вселена.

Така, ако се сметне, че Големият взрив е акт на божествено творение, то специалистите от ЦЕРН успяха нагледно да илюстрират библейската фраза „Да бъде светлина!“.

В опита си да разберат как се е зародила Вселената, сътрудниците от ЦЕРН са пресъздали условията на субатомния взрив – това, което се смята, че е сложило началото на нашия свят.

istoricheski sblysyk

Исторически сблъсък на частици в ЦЕРН!

Постигнатото днес в Големия Адронен Колайдер бе определено като началото на „нова ера в науката“

Взимайки за изходни материали елементарни частици на олово, физиците, с помощта на 9,3 хиляди магнити са ги ускорили до скоростта на светлината в 25-километровия ускорител, след което ги сблъскали едни с други в безвъздушното пространство, охладено до температура под минус 271 градуса по Целзий, пише Дейли телеграф.

Отделената при този процес топлина надхвърлила 100 хиляди пъти температурата на Слънцето.

„Субатомните частици от този вид са основните строителни елементи, които са най- разпространени във Вселената“, пояснява пред изданието представителят на ЦЕРН Кристина Сатон.

„Като изучаваме тяхното взаимодействие, ние разбираме от какво се състои тя и в един прекрасен ден ще научим какво наистина е станало в самото начало“.

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН, CERN.ch) осъществиха исторически сблъсък на елементарни частици в Големия адронен колайдер в опит да пресъздадат условията, близки до тези при Големия взрив.

colaydurut

Постигнатото в най-големия ускорител на елементарни частици (LHC) в света, който се намира на границата между Швейцария и Франция, бе определено като началото на „нова ера в науката“ и в усилията за разбиране произхода на Вселената.

След редица затруднения усилията на учените най-после се увенчават с успех. Два пратанни лъча, циркулиращи в противоположни посоки, се сблъскват, като само за няколко минути достигат максималните планирани енергийни нива от 7 тераелектронволта. Те са 3,5 пъти по-големи от постиганите при опити досега.

Двайсетина минути по-късно лъчите са стабилизирани, което позволи да започне дългоочакваното събиране на данни за четири отделни научни експеримента.

Този „крайъгълен камък“ е истинското начало на мащабното изследване, което може да положи началото на фундаментално нова физика.

Новината за първите колизии бе посрещната с бурни ръкопляскания и викове на радост от присъстващите в контролната стая, а на пресконференцията най-честите първи думи бяха „Нямам думи“.

Радостта е голяма, предвид забавянето заради повредите в съоръжението за 6,6 млрд. долара, които наложиха спирането му за ремонт малко след като бе пуснато през септември 2008 г. Последваха пробни пускове и изпитания.

Сега целта е колайдерът да продължи да работи около две години, с малко прекъсване, през което ще се събира и анализира информацията.

В ЦЕРН работят и български физици и инженери от БАН bojestvenata chasticaЕвропейският център за ядрени изследвания ЦЕРН ще обяви откриването на „Бозон на Хигс“ (божествената частица) – пише в-к „Дейли Меийл“.

Смята се, че тази частица (горе е посочена на снимката) е може би най-голямото откритие през последните десетилетия в знанията за законите на устройството на нашата Вселена.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.