You are here: Home // наука, фантастика // ХИГС БОЗОНЪТ Е ОТКРИТИЕ, КОЕТО ЩЕ ПРОМЕНИ СВЕТА

ХИГС БОЗОНЪТ Е ОТКРИТИЕ, КОЕТО ЩЕ ПРОМЕНИ СВЕТА

Всички велики открития са минали по този път. Хората се чудили за какво са им, а после откривали огромната им полза.

 

Hojer

Главният директор на ЦЕРН Ролф Дитер Хойер в ексклузивно интервю за в-к „Кориере дела сера“ обявява, че „ЧАСТИЦАТА“ открита в Големия Адронен Колайдер на ЦЕРН, която силно прилича на отдавна търсения ХИГС БОЗОН, ще промени със сигурност света.

За сега няма практическо приложение, но със сигурност това ще стане в близко бъдеще.

Директорът на ЦЕРН припомни, че всички велики открития са минали по този път. Първо хората  се чудили за какво са им, а после разбирали огромната практическа полза от тях.

Типичен пример е създадената в ЦЕРН през 1989 г. ПЪРВАТА ИНТЕРНЕТ МРЕЖА!

internet

 Интернетът днес несъмнено има първостепенно значение не само за световните комуникации, но и за глобалната икономика, като същевременно промени и човешкото мислене и начин на живот.

Друг пример е когато английският физик Пол Дирак още през далечната 1929 г. стига до извода за съществуването на антиматерията.

Никой тогава не си е помислял, че това откритие ще има практическо приложение. Дори днес много хора мислят, че антиматерията е просто научнофантастична измислица, която се използва само в романите. Но именно антиматерията служи за диагностицирането на туморите с Позитрон Емисионната Томография (ПЕТ), припомня Ролф Хойер. Първият прототип на тази технология е бил реализиран преди 30 години именно в ЦЕРН.

Според Хойер откриването на частицата, чиито характеристики силно наподобяват тези на митичния ХИГС БОЗОН показва, че дори във време на криза, властите трябва да инвестират в науката, образованието и иновациите. Защото в бъдеще откритите днес неща, които някои може да считат за излишни ще се окаже, че имат неочаквано голямо практическо и дори гениално за света приложение.

 

Хигс-Бозонът донесе на откривателите си Нобелова награда

Отличието за физика, 2013 г. споделят британецът Питър Хигс и белгиецът Франсоа Енглер

nobelistite

84-годишният британски физик Питър Хигс и 81-годишният белгиец Франсоа Енглер, предсказали съществуването на загадъчния ХИГС БОЗОН – частицата, която обяснява защо МАТЕРИЯТА ИМА МАСА. И те си поделят Нобеловата награда за физика през 2013 година.

Потвърждението на теорията стана възможно след изграждането на Големия Адронен Колайдер в ЦЕРН. Откриването на тази НОВА ЧАСТИЦА, наречена по-късно от учените ХИГС БОЗОН, а от широката публика „БОЖЕСТВЕНА ЧАСТИЦА“, за физиката е съпоставимо с откриването на ДНК за биологията.

„Откритието на часдтицата ХИГС БОЗОН в ЦЕРН потвърждава механизма „Браут-Енглер-Хигс“, което е кулминацията на десетилетия интелектуални усилия, положени от много учени по света“, казва генералният директор на ЦЕРН Ролф Хойер.

Механизмът „Браут-Енглер-Хигс“обяснява как силата, отговорна за бета разпада, е по-слаба от електромагнетизма. Той е по-известен като механизъм, придаващ маса на фундаменталните частици. 

Моделът описва също фундаменталните частици, от които сме съставени всички ние, както и видимата материя във вселената, заедно с взаимодействията, управляващи нейното поведение.

ПИТЪР ХИГС е първият учен направил ключовото предсказание за съществуването на МАСИВЕН БОЗОН от нов тип. И затова БОЗОНЪТ носи неговото име.

Хигс Бозонът може да унищожи вселената

казва гениалният учен – астрофизикът Стивън Хокинг.

Steven Hoking

Известният на учените от цял свят теоретичен физик ХОКИНГ е признат за един от десетте най велики учени на планетата.

УНИКАЛНИЯТ СЛУЧАЙ НА СТИВЪН ХОКИНГ

Преди повече от 50 години откриват неизлечимото заболяване на Стивън – Амиотрофична латерална склероза (АЛС). Днес образът на учения е неразривно свързан с неговата инвалидна количка, а от 1985 година той може да разговаря единствено чрез компютър и специален софтуер, който чете движенията на един мускул на бузата му и на очите му.

Още от най-ранна възраст, въпреки тежкото заболяване, той е постигнал световна слава, станал е един от най-големите астрофизици на съвременността, отгледал е деца и дори е пребивавал в безтегловност. Прикованият към инвалидна количка и напълно парализиран Стивън Хокинг  продължава да оглавява Центъра за теоретична космология в Кеймбридж и да ражда идеи, които вълнуват научния свят, да издава популярни книги, да води активен обществен и семеен живот, а преди няколко години осъществи една от големите си мечти – да изпита безтегловността. Остава тайна как успява да доживее до почетна възраст и да съхранява голямата жизнена активност?!

Не много отдавна Стивън Хокинг сподели притеснението си, че изкуственият интелект и нападение от извънземни могат да заличат човешката раса.

Сега разкрива още едно мрачно предсказание – ХИГС БОЗОНЪТ – наричан още „БОЖЕСТВЕНАТА ЧАСТИЦА“ МОЖЕ ДА УНИЩОЖИ ВСЕЛЕНАТА – счита геният! В предговора към новата си книга Хокинг разкрива, че ако частицата стане нестабилна, „Вселената може да претърпи катастрофален вакуумен разпад*“, пише „Съндей таймс„.

В книгата „Starmus: 50 години хора в Космоса“, която излезе през октомври 2014 г., Стивън Хокинг пише, че по време на експеримент в земни условия може да бъде създаден нестабилен ХИГС БОЗОНЪТ, който да стане своеобразен тунел между „изкуствения и истински вакуум“. В резултат на пробив в „Полето на ХИГС“, цялата Вселена ще премине в друго физично състояние. При това този преход ще е мигновен и необратим.

Според астрофизика, цитиран от „СиНет, „ЧАСТИЦАТА“може да стане метастабилна при енергии над 100 млрд. гигаелектронволта. Това би могло да означава, че Вселената може да бъде подложена на катастрофален вакуумен разпад и като мехурът на истинския вакуум ще се разширява със скоростта на светлината. Това може да стане по всяко време и ние изобщо няма да забележим как се случва“, продължава още физикът. Хокинг обаче е категоричен, че тази заплаха е изключително теоритична.

По думите му няма ускорителят на частици, който би могъл евентуално да достигне тези 100 млрд. Гигаелектронволта. Най-мощният същестуващ в момента ускорител на частици е Големият Адронен Колайдър в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева, мощността на който е едва 14 гигаелектронволта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 организация за ядрени изследвания 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.