You are here: Home // България, Германия, Гърция, европейски съюз, Русия, финансова криза // БЕЗКОРИСТНИ ЛИ СА СКЪПИТЕ ПОДАРЪЦИ НА ЦИПРАС ОТ ПУТИН

БЕЗКОРИСТНИ ЛИ СА СКЪПИТЕ ПОДАРЪЦИ НА ЦИПРАС ОТ ПУТИН

Cipras i Putin

Докато Европа гледа критично към посещението на Ципрас в Москва, Кремъл отдава особено значение на възстановяването на гръцко-руските отношения.

В Москва обаче приготвят „подаръци“ за гръцката икономика по повод посещението на Ципрас. Най-сигурният от тях е вдигането на ембаргото за гръцките селскостопански продукти, процедура, която ще започне в сряда след срещата на двамата лидери.

Впоследствие 20 гръцки компании ще бъдат проверени от руските власти.

Най-вероятният сценарий, според източници на телевизия Mega, е създаването на смесени гръцко-руски дружества за преработка на селскостопански продукти.

Освен това обаче Кремъл изглежда иска да направи още един „подарък“ на гръцката икономика, а именно опрощаване на глобите за ниското потребление на природен газ в Гърция.

Според източници, Владимир Путин ще се намеси в отношенията с Gazprom, за да бъдат опростени глобите на Гърция за намаленото с 40% потребление през изминалата година.

Едновременно с това Москва упражнява натиск върху гръцката страна с цел Алексис Ципрас да посети отново Русия на 9 май за тържествата по случай победата над Германия във Втората световна война.

Решението на гръцкия министър-председател да се срещне с руския президент, особено в настоящия момент, предизвика множество реакции през последните дни. Някои открито говорят за това, че е застрашен единният „фронт“ на Европейския съюз срещу Русия, като например Мартин Шулц, а други определят като лишено от логика решението на Атина да обърне гръб на партньорите си и да „прегърне“ Москва, защото така те тълкуват посещението на Ципрас.

Показателна е вчерашната статия на Волфганг Мунхау във вестник Financial Times, в която той подчертава, че Гърция и Алексис Ципрас няма да намерят спасение в Москва, и затова било по-добре двамата лидери за разговарят за … времето и за спорт. Авторът отбелязва, че сътрудничеството между Гърция и Русия не е лесен въпрос, и подчертава, че Москва не може да финансира сериозно Атина, тъй като руската икономика също не е в добро състояние.

Европейците сe тревожат, че Атина ще се превърне в Троянски кон на Москва !  

Европейските дипломати се тревожат, че зад срещата може да се крие нещо по-сериозно от търговията с плодове, посочва Financial Times.

Според високопоставен източник, големият страх е наличието на евентуален план „Троянски кон“, според който Русия ще предоставя заеми в размер на милиарди евро на Гърция в замяна на гръцкото вето за санкциите срещу Москва. Нещо, което би разцепило единството на Запада по украинския въпрос.

Според вестника, не се очаква подобен шок през тази седмица, но тъй като Атина се приближава все повече до прага на фалита, расте безпокойството, че правителството на Ципрас в отчаянието си ще се обърне към Москва. А това би предизвикало по-голяма паника от Плана „Маршал“ през 1947, създаден, за да спаси страната от комунистите, които партията на Ципрас днес величае, отбелязва изданието.

Други пък вярват, че «руската карта» на Алексис Ципрас не е нищо друго освен трик за преговорите с Германия и еврозоната.

Въпреки историческите връзки и съветския романтизъм на СИРИЗА, според анализатори, Гърция е прекалено свързана със Запада чрез Европейския съюз и НАТО, и твърде задлъжняла, за да може Русия да я „купи“ като надежден съюзник.

«Гърците използват Русия, за да дразнят Берлин, да го изплашат. Ципрас иска да покаже, че има и други варианти за избор», отбелязва Теохарис Григориадис, специалист по гръцко-руските отношения в Свободния университет в Берлин.

«Въпреки това обаче, той не смята да направи Гърция сателит на Русия. Руснаците го знаят. Германците го знаят. Това е само един театър, едно гръцко представление, и се опасявам, че изглежда така сякаш някакъв пудел се опитва да изплаши лъв», добавя Григориадис.

От Financial Times отбелязват във всеки случай, че засега Кремъл внимава да не подхрани теорията за заемите. Говорителят на Путин Дмитрий Песков посочи, че предоставянето на финансова помощ за Гърция не е сигурно и ще зависи от искането на Атина. – GRReporter

В редакционна статия от 7 април New York Times внимателно предупреждава гръцкия премиер Ципрас:

„Гръцкото правителство е изправена пред редица предизвикателства. То трябва да има пари, за да изплати дълговете с падеж, да съживи опустошената икономиката и да преговаря за ново кредитно споразумение с други страни от Еврозоната.
Предвид тези трудности, министър-председателят Ципрас може да бъде заблуден, ако потърси финансова или друга помощ от руския президент Владимир Путин“.

07 Април 2015 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.