You are here: Home // гръцка криза, еврозона, европейски съюз, САЩ // „BROOKINGS INSTITUTION“ – ИМА САМО ДВА СЦЕНАРИЯ ПРЕД ГЪРЦИЯ

„BROOKINGS INSTITUTION“ – ИМА САМО ДВА СЦЕНАРИЯ ПРЕД ГЪРЦИЯ

Brookings Institution

Анализът на „Brookings Institution” – световно известната аналитично – изследователска неправителствена частна организация, за икономиическото и политическо състояние и перспективи на Гърция е ПЕСИМЕСТИЧЕН.

В него се посочват два вероятни сценария, с които предстои да се сблъска сегашното гръцко правителство начело с премиера Ципрас и то в близко бъдеще.

След краткия обнадеждаващ растеж от 0,6 % през 2014 г., генериран от туризма и известен ръст на частната консумация с 1,6 %, брутният вътрешен продукт отново намаля, заетостта също, а минималният бюджетен излишък се изпари само за три месеца.

С унищожението на крехкото подобрение на гръцката икономика правителството на Ципрас всъщност саботира своето бъдеще.

„Без съмнение политическата нестабилност и реалната опасност убиха анемичния икономически растеж, а програмата за развитие на „Тройката” – ЕЦБ, ЕК и МВФ претърпя крах, по вина на лявото социалистическо правителство на партията СИРИЗА, която изпълняваше популистките си предизборни обещания“.

meden mesecЗащо все още социологическите проучвания показват, че много от гърците са доволни от твърдата игра на правителството въпреки, че разочарованието сред тях се появи и започна да расте?

Защото много гърци още не са разбрали, че „меденият месец” на новото социалистическо управление приключи и не са малко тези, които започват да разбират, че отлагането на драмата с реформите прави ситуацията в Гърция все по-трудна. 

Във всички случаи гърците ще трябва да се изправят лице в лице с реалността и да погледнат трезво и загрижено за бъдещето на страната си.

Правителството изплаща задълженията си, като използва за това паричните запаси на пенсионните фондове и държавните институции, правейки един още по-болезнен и вероятно катастрофален предварителен избор.

 Замръзналите усмивки по лицата Varufakisна членовете на правителството ще са все по – чести и ще показват безизходицата на страната.

Според анализа на „Brookings Institution”, следващите седмици за управляващите в Гърция ще бъдат изключително важни.

Вероятно ще се разиграят ДВА СЪДБОНОСНИ СЦЕНАРИЯ: 

„Дълбока тъмнина преди изгрева“ – това ще бъде първият сценарий и вероятно основният! 

Парите ще започват да привършват и правителството вече няма да е в състояние да плаща заемите си към МВФ, както и заплати и пенсии. При това положение премиерът Алексис Ципрас и правителството ще са принудени да вземат окончателно решение и да се съгласят с исканията на кредиторите.

След това ще трябва да разяснят на гражданите за тежкото, но крайно необходимо споразумение за извършване на нужните реформи. Те ще трябва да бъдат дискутирани и гласувани в парламента, а след това и приложени, за да могат кредиторите да дадат пари на Гърция.

Ако първото условие – гласуване на реформите в парламента и започване на тяхното прилагане не се случи, то тогава няма да се случи и второто – отпускането на парите. И доверието към Гърция на нейните кредитори ще бъде тотално унищожено.

КАКВО НАЙ – ВЕРОЯТНО ЩЕ ПОСЛЕДВА ?

Правителството ще рухне – рано или по-късно!

Правителството ще рухне не само заради мерките за бюджетни съкращения, но най-вече поради своята неспособност, неопитност и липсата на загриженост в изпълнението на задълженията на министрите, които трябва да работят усърдно, а не да се подвизават на телевизионните екрани.

oblagiПравителството ще рухне и защото то няма да може да изпълни обещанията си и да удовлетвори своите привърженици.

Правителството ще рухне най-вече, поради излъганите очаквания на не малката партийна клиентела, на която са били дадени обещания и която има големи очаквания от правителството .

Очаквания за пари, работа, привилегии и облаги.

Дълбок вътрешен срив в държавата – това ще бъде вторият сценарий!

Защото GREXIDENT – това което ще сполети Гърция, ще засегне най-много бедните и те ще бъдат тези, които ще платят тежката му цена. 

Поради неспособност и бездействие правителството се е оплело в една безсмислена игра, в чийто край няма да получи никакви пари и ще носи цялостната политическа отговорност за разрушаването на икономиката.

Първоначалната идея на СИРИЗА, копирайки политиките на Чавес, Мадуро или руския Путин, предполага наличието на мощен държавен и партиен механизъм, какъвто в Гърция няма.

В рамките на този сценарий, гръцкият фалит- събитие, което за първи път се случва в Еврозоната ще означава, че правителството се намира в безнадеждно положение и то трябва ИЛИ ДА СЕ ПРЕДАДЕ НА КРЕДИТОРИТЕ, ИЛИ ДА НАСРОЧИ НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ.

Но тези избори вече ще се проведат в нова и съвсем непредвидима обстановка – в атмосферата на пълен контрол от КАПИТАЛИТЕ, паника, страх и несигурност обхванали обърканите избиратели.

Каква трябва да бъде ролята на европейците?

Подкрепата на гръцката банкова система и избягване на допусканите през изминалите години грешки с щедрото даване на пари, с които управляващите хранеха голямата клиентелистка държавна глутница, са мерки в правилната посока, НО ТЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ.

Според анализа на Brookings, Европа трябва да предприеме и други действия в посока постигането на съществено споразумение.

Кредиторите трябва да разговарят директно с проевропейската гръцка средна класа, за да им се разясни същността на реформите. Също така трябва да бъдат дадени средства за справянето с последствията от неизбежната хуманитарна криза и да бъде удължен срокът за изплащането на заемите от Европейския фонд за финансова стабилност чрез намаляването на лихвите.

Европейският механизъм за стабилност трябва да отпусне нов заем с ниска лихва.

Да се дадат средства за инвестиции от страна на Европейската инвестиционна банка, Evropeiska Centralna Bankaа европейските структурни фондове да предоставят програми, които да включват предоставянето на много милиарди евро.

Споразумението, което включва всички тези елементи има един голям проблем.

Кредиторите трябва да намерят начин да получат гаранции, че мерките, които парламентът ще гласува наистина ще бъдат приложени, а не отложени за следващата година. Също така да получат гаранции, че този път предоставените средства няма да бъдат погълнати от новия режим на Гърция, както правеха всички други предишни правителства – леви или десни.

УСЛОВИЯТА НА ТАКОВА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА МНОГО  ОТ  ГЪРЦИТЕ  ЩЕ ИЗГЛЕЖДАТ КАТО НАКАЗАНИЕ ОТ СТРАНА НА ЕВРОПА, ЗА ОХОЛНО ЖИВЯЛАТА ДОСЕГА НАЦИЯ С ЧУЖДИ ПАРИ. НО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНОСТ –   „СПАСИТЕЛНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ“! 

Akropol

 

 

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.