You are here: Home // Германия, гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // ИДВА ДЕНЯТ В КОЙТО НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ, ЧЕ “ ИГРАТА СВЪРШИ“!

ИДВА ДЕНЯТ В КОЙТО НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ, ЧЕ “ ИГРАТА СВЪРШИ“!

Напрежението между Гърция и кредиторите се опъна до краен предел

Бързо се развиват събитията около преговорите между Гърция и нейните кредитори.

Започнало е вече обратното броене, а кредиторите са изпратили ултиматум на гръцкото правителство.

Те искат Атина да изпрати в Брюксел подробен списък с мерките, които правителството смята да вземе, за да бъде покрит дефицитът от 450 милиона евро вследствие на първичния излишък в размер на 1%.

При това, както посочва Bloomberg:

„Гърция е чула от устата на кредиторите, че трябва да спре да се противопоставя на исканията им и да подпишат споразумение, което ще предотврати фалита на страната“.

Кредиторите към Гърция: „Изпратете ни незабавно списък с мерки“!

Европейски източници са споделили пред сайта iefimerida.gr, че гръцкото правителство ще трябва днес вечерта, или най-късно утре, да изпрати списъка, поискан от партньорите. Впоследствие документът ще бъде разгледан от кредиторите, за да решат дали мерките, предложени от Гърция, могат да бъдат осъществени и да донесат резултатите, които са необходими за да бъде запълнена финансовата дупка.

Слухове за извънредна среща на Eurogroup

Ако списъкът, който се очаква гръцкото правителство да изпрати в Брюксел, бъде одобрен от кредиторите, тогава те ще дадат зелена светлина за провеждането на извънредна среща на Еврогрупата по гръцкия въпрос в началото на следващата седмица. В противен случай ситуацията ще се развие много зле за страната, тъй като времето, оставащо до планираната среща на финансовите министри на Европейския съюз на 18 юни, няма да е достатъчно, за да бъдат преодолени различията между двете страни.

Bloomberg: Партньорите изпращат ултиматум на Гърция

Според двама високопоставени ръководители, цитирани от Bloomberg, в четвъртък вечерта висши представители на правителствата на страните от еврозоната са се срещнали, а резултатът от тяхната среща е ултиматумът, изпратен до Атина, при това със срок по-малък от 24 часа. В него те искат Гърция да се върне на масата за преговори с предложения, които ще ги изведат от задънената улица.

Според агенцията, в момента политиците разглеждат всички сценарии в случай, че Гърция откаже да направи компромис, включително и крайния сценарий да се наложи страната да напусне еврозоната.

Посланието на Доналд Туск, че времето изтича

Точното изявление на председателя на Европейския съвет бе следното: «Няма повече време за хазарт. Боя се, че идва денят, в който някой ще каже, че играта е свършила». Отговорът на гръцката страна дойде в петък от страна на финансовия министър Янис Варуфакис, който написа в личния си профил в Twitter, че „Гърция не играе игри“.

12 Юни 2015 / 13:06:35  GRReporter

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.