You are here: Home // България, Германия, гръцка криза, Гърция // ГЪРЦИЯ ОТНОВО ЛЪЖЕ ЕВРОПА, ЧЕ Е В ДЪЛБОКА КРИЗА, ЗА ДА ВЗЕМЕ ОЩЕ ПАРИ

ГЪРЦИЯ ОТНОВО ЛЪЖЕ ЕВРОПА, ЧЕ Е В ДЪЛБОКА КРИЗА, ЗА ДА ВЗЕМЕ ОЩЕ ПАРИ

Немският публицист Гюнтер Едерер в Дойче Веле пише:            

Гърция е в криза, а в България и Румъния е по-зле                  masovi protestiПостоянна работа, 5 дневна работна седмица, 7 часов работен ден и 1400 евро най-ниска работна заплата искат гърците.        

Исканата от разбунтуваните гърци най-ниска работна заплата в България се равнява почти на заплатата на български министър!
„Гърция може да е в криза, но изглежда като разцъфнала градина на фона на съсипаните от комунизма България и Румъния“ – пише Едерер!
Kavala
Малък изглед от Кавала!
Това пише в блога “Оста на доброто” известният немски публицист Гюнтер Едерер след обиколката, която е направил в трите страни членки на Европейския Съюз.
Граничният преход между България и Гърция няма име, а по германските географски карти дори надали фигурира. Четвъртият контролно-пропускателен пункт между двете страни е открит едва през 2010 г. в труднодостъпните родопски дефилета. В Средна Европа и до ден днешен малцина са чували за него. Ала онзи, който познава историята на този регион, известен под името Тракия, може именно сред тукашните безкрайни гористи планини бързо да си обясни пропастите, на чийто ръб непрекъснато се оказва гръцката политика, и да се зарази с романтичната илюзия за федерална Европа.

Затова пиша не толкова за гръцката криза, колкото за впечатленията, събрани по маршрута ми през Румъния и България към Гърция.

Само едно такова пътуване дава ясна представа къде точно се намира страната, която вече от три години държи Европа в напрежение – пише Едерер .

greek antiСтраната, заради която в Германия основаха цяла нова партия. Страната, за която се произведоха толкова много фалшиви новини, че дори добре информирани хора на няколко пъти ме питаха дали като германец не ме е страх да пътувам из Гърция, и то с автомобил с германска регистрация.

На снимката разярени гръцки студенти на бурен протест срещу антикризисните мерки, които им налагат от Еврозоната.

Те не искат да връщат огромният дълг – пари, които са получавали години наред чрез лъжи и сега пак с лъжа искат да получат още, но без да връщат старите си задължения. След като преди три години 100 милиарда евро бяха опростени от дълга им възлизащ общо на 320 мириарда, сега отново искат опрощаване на част от набъбналия отново дълг.

И така: Новият граничен пункт между България и Гърция. От българска страна изминаваме последните 40 километра по сравнително добри шосета през села и малки градчета, над които се издигат минарета.

djamiiТова са почти изолираните селища на българските турци, надживели всички промени на границата и във властта.

Няма как да не забележиш, че в района е властвал социализмът.

Сиви жилищни блокове, изоставена фабрика, на която мястото никога не е било тук, почти никакви магазини или ресторантчета, много малко автомобили. Последният град в България е Златоград, където всички тези характеристики присъстват в изобилие.

Гърция?

„Колкото по-навътре навлизаме в Гърция, толкова по-очебийни стават разликите с Румъния и България“.

Криза ли?

Гърция е грейнала като разцъфнала градина в сравнение с двете съсипани държави от бившия Източен блок. Там цели региони са затрупани с индустриални отпадъци. По селата е пълно с опразнени къщи, в градовете има цели изоставени квартали, а общата картина излъчва безнадеждност. След политическите промени Румъния е изгубила между 2 и 4 милиона от населението си, България – около два.

Румънският град Сигишоара е в списъка с културното наследство на Юнеско. Наистина – крепостта е изключително красива, но от всеки разговор с местните хора лъха тежко отчаяние. Когато на 1 януари 2014 отпаднат и последните ограничения на европейския трудов пазар, ще се надигне нова емиграционна вълна, казват те. И само Бог знае дали в и без това осиротялата местна болница ще остане дори един лекар. Но какво ли би могло да задържи хората? 200 евро месечно за физически труд, 500 – ако имаш диплома. А литър бензин струва точно толкова, колкото в Германия. Един от събеседниците ни не се сдържа: при Чаушеску всичко било по-добре! На фона на всекидневната мизерия и най-бруталните диктатори могат да се явят в добра светлина.

В България съотношението между приходи и разходи е още по-лошо. В София вече от месеци млади и добре образовани българи протестират срещу корумпираното правителство.

bulgarski protesti

Но в германските новини за тези протести почти не се чува. Вместо това се обсъжда как да бъдат привлечени повече добре квалифицирани чуждестранни специалисти в Германия.

Не е ли просто скандална тази икономическа и финансова политика, която ни кара да се гордеем с факта, че лишаваме тези държави от бъдеще, вместо да подкрепим онези сили, които се опитват да изградят наново своите страни?

Европа търпи пълен провал.

Главната вина за мизерията, в която тънат определени части от Европа, най-вече на изток, носят левите партии.

Ентусиазмът, с който навремето се преследваха престъпленията на европейския фашизъм, бе напълно оправдан. Ала за престъпленията от комунистическата епоха никой не говори, напротив – на техните извършители са кръстени градове и площади, а кръвопролитията им са обвити с мълчание.

Прекосяваме Димитровград, издигнат по времето на социализма, който днес прилича на сметище. С името си този град отдава почит на един от най-страшните комунистически убийци – Георги Димитров.

Не са преосмислени нито личностите, нито икономиката от онова време, а това дава шанс на всевъзможни проповедници от различните марксистки разцветки да приписват вината за днешната мизерия на… пазарната икономика. По тази точка Европа търпи пълен провал.

Доходите на глава от населението в България и в Румъния са три пъти по ниски, отколкото в Гърция.

Приехме тези държави в ЕС, но в момента ги използваме само като извор на работна сила, нещо като склад на човешки ресурс за нашата икономика, защото скрито субсидираме германския износ чрез твърде ниския обменен курс на еврото.

Това ли са резултатите от европейското обединение, което прехвърля все повече отговорности на една недемократична централа в Брюксел?

Връщаме се в Родопския проход, на границата между България и Гърция.

Да, безценно съкровище е фактът, че за пръв път от 100 години тук цари мир. Тракия е била част от какви ли не държави, подмятали са я британци и руснаци, турци и австроунгарци, италианци и французи, българи и македонци. А да не забравяме Хитлер и Сталин. Никоя от тези сили не се е погрижила за местните хора – освен когато се е налагало да бъдат избивани или прокуждани, за да не създават ядове.

Да, българите и гърците няма от днес за утре да станат първи приятели, но пък и тукашните турци ще запазят културната си идентичност независимо от това към коя държава ги зачисляват в момента.

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.