You are here: Home // Германия, гръцка криза, Гърция, еврозона, ЕС // ОЛАНД ДА СЛОЖИ КРАЙ НА „ФИНАНСОВОТО ИЗНУДВАНЕ“ НА ГЪРЦИЯ

ОЛАНД ДА СЛОЖИ КРАЙ НА „ФИНАНСОВОТО ИЗНУДВАНЕ“ НА ГЪРЦИЯ

Fransoa Oland

Франсоа Оланд е помолен да сложи край на „финансовото изнудване“ на Гърция!

Марк Deen, 20 Юни, 2015 – 18:08,  Bloomberg

Група френски депутати включително и от управляващата Социалистическа партия, както и други политически фигури, са се жалвали пред френския президент Франсоа Оланд, за да се сложи край на „финансовото изнудване“ на Гърция от европейските й кредитори.

Посланието на Франция „не може да бъде едно послушно напомняне на правилата в момент, когато къщата гори“, заявяват депутатите в отворено писмо до Оланд публикувано на интернет страницата на френската комунистическа партия.

„Ние ви молим да поеме инициативата да се деблокират преговорите между  еврогрупата и гръцките политически органи.“

В писмото се подчертава вътрешния политически натиск, пред който е изправен Оланд, за да посредничи за постигане на споразумение между Гърция и нейните кредитори, след като тя е най-задлъжнялата нация в региона и е на ръба на фалита.

Германският канцлер Ангела Меркел и Оланд са говорили по телефона в петък след среща на финансовите министри от еврозоната, но не са успели да постигнат споразумение относно Гърция.

Досега двете най-големи икономики в 19-членният европейски блок са на единен фронт срещу гръцкия премиер Алексис Ципрас, който е от пет месеца на власт и е притиснат да се връща на политиките на строги икономии, за да получи спасителен заем за страната.

На заседанието на министрите на финансите в Люксембург в четвъртък, френски финансов министър Мишел Сапен е притиснат за компромис, докато неговият германски колега Волфганг Шойбле остава до голяма степен мълчалив. А министри от другите страни са засилили натиска върху Гърция, според ииинформациуя на двама източници, запознати с материя.

Френските законодатели, включително социалистите като Pouria Amirshahi и Fanelie Кери-Conte са поискали от Оланд, да постави Франция „в положението на народа на Гърция“.

Социалистите искат Оланд да изрази изрична подкрепа за здравните мерки, предприети от гръцките власти и по-специално тези, за справянето с хуманитарната криза в страната.

„Приемете принципа на преструктуриране на гръцкия дълг, от който голяма част е пословично нелегитимен“.

В понеделник ще стане ясно доколко френската социалистическа солидарност към Гърция е по-силна отколкото солидарността й към Европейския съюз.

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.