You are here: Home // България, Германия, гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // УПЛАШЕНА, ГЪРЦИЯ СЕ ПРОБУЖДА СЛЕД 40 ГОДИШЕН ПИР!

УПЛАШЕНА, ГЪРЦИЯ СЕ ПРОБУЖДА СЛЕД 40 ГОДИШЕН ПИР!

kuponut

Гърци: Купонът свърши, стига „узо и сиртаки“,дойде време за сметката!

„Купонът свърши, стига узо и сиртаки. Дошло е време да платим сметката независимо дали след референдума в неделя ще сме в Европейския съюз или не. Без реформи няма как да спасим фалита и да тръгне държавата ни нагоре. Добрата новина е, че сме на дъното и няма накъде повече до потъваме“.

Това споделят жители на най-развиващия се град в Северна Гърция – Серес. Късно вечерта след „замлъкването на банкоматите“ темата навсякъде е само една – ще избегне ли фалита Гърция, ще отворят ли банките, съобщава „Стандарт”.

Почти всички са оптимисти, че пак ще се размине най-лошото и скоро южната ни съседка ще започне да върви в правилната посока. Още е пресен споменът за тежката криза през 2009 г., за орязването на заплати, пенсии, бонуси и привилегии. Съседите обаче признават, че толкова близо до фалит държавата им никога не е била.

„Грешките и лакомията на нашите политици ни докараха до това състояние – да сме на колене, но ще излезем с достойнство от кризата. Идваше дадена партия на власт и започваше назначения на свои хора. После всичко се повтаряше при смяната на всяко правителство. Държавният служител бе поставен на пиедестал за сметка на останалите. Дори доскоро имахме закон, който забраняваше уволнението им, ако не се закрие цялото ведомство“, казва Тодорос Трикос, който е бивш полицейски началник.

Признава и друго – преди 5-6 г. получавал 1950 евро пенсия, сега взема 1250 евро – с 35% по-малко. Съпругата му, която е учител в детска градина, също получава с 300 евро по-малко заплата. „Единствените, които не си намалиха възнагражденията, са тези, които докараха страната ни до този хал – всички политици след 1974 г. Защо премиерът Алексис Ципрас не излезе на трибуната на Народното събрание и да каже, че състоянието на държавата ни е трагично, да отправи молба към народа да прояви разбиране и да обясни защо са наложителни тези мерки за намаляване на доходите и за вдигане на данъците. Че това е цената за спасението на Гърция. И да каже, че всички управляващи си смъкват наполовина заплатите, да даде добър пример на народа“, ядосва се някогашният полицейски началник, който не крие симпатиите си към България. Убеден е, че ако политиците си намалят възнагражденията, ще привлекат хората на своя страна и може и народът да им прости грешките.

„Но, който дойде на власт, гледа да си оправи фамилията. И за пореден път гръцкият народ ще плати. Не че и обикновените гърци не са виновни“, признава Трикос.

„Вината ни е, че живяхме като царе, харчехме, теглихме кредити. Много хора позволиха да са маши в ръцете на управляващите, използваха ги само за гласоподаватели, а никой не се интересуваше от националния интерес“, смята бившият полицейски шеф. Надява се, че кризата ще отмине и Гърция ще изправи снага. Че банките ще отворят врати и няма да се стигне до фалит. Но трябва да се изпълняват условията на ЕС.

„Щом дават по 60 евро на ден банкоматите, значи така трябва. Стига сме се оплаквали, да се стегнем, че само ние сами можем да си помогнем“, допълва той. Димитрис Лагос също не крие, че дълги години сънародниците му са щракали с пръсти и са харчели безразборно.

„Не може да изкарваш 500 евро, а да похарчиш 800“, пресмята собственикът на заведение в село Света Елена край Серес. Думи като морал пък били непознати на управляващите в последните 41 г. Когато ръководиш държава, трябва да си патриот, смята Лагос. Затова се докарали дотам, че да гласуват за или против ЕС.

„За разлика от българите по-трудно се приспособяваме към тежките ситуации, но пък бяхме много силни, когато всичко бе лесно и пари се изсипваха откъде ли не – като заплати, бонуси, кредити, евтини услуги и стоки. Банкови служители обикаляха селата и агитираха обикновените дядо и баба да си вземат кредитна карта. Карахме я без морал и вяра. Уж имахме капитализъм, а управлението ни бе социалистическо – изсипваха се безразборно пари откъде и на кого ли не“, твърди стопанинът на таверната.

Василис пък е продавач на цигари в центъра на Серес. Смята, че нищо лошо не е направил през живота си, но също плаща цената на кризата. С по-ниска заплата е от години, но поне не може да остане на улицата.

„Жертва сме на политически игри, ние теглим – обикновените хора. Вече няма да се върне миналото. Това сме длъжни да проумеем. Необходимо е да спазваме правилата на ЕС. Стигнахме дотам, че да се чудим искаме ли в Евросъюза или не, да избираме между еврото и драхмата. Драхмата е минало, трябва да гледаме напред. Но да осъзнаем, че вече не сме глезеното дете на Европа, а ще си плащаме за всичко“, категоричен е Василис.

             ЕТО ГО И ПРОБУЖДАНЕТО В СНИМКИ

yes vote

Бурята и дъждът не попречиха на огромния митинг в подкрепа на реформите и ЕС.

burthplace

Гърците демонстрираха твърдото желание да останат в Еврозоната и да ползват Еврото

prodotes

Хиляди демонстранти поиска оставката на правителството и на премиера Ципрас. 

dont Varu

          Злъчен лозунг срещу провалилия се финансов министър Янис Варуфакис

„GREXIT „пробуди гърците от блажения им пир в който живееха. Стресна ги и премиерът – комунист Ципрас! 

probujdane na 30.06.2015

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.