You are here: Home // Германия, гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // ЦИПРАС ИГРАЕ СЪЩИЯ ОПАСЕН ПОКЕР, КАКТО ГЕОРГИОС ПАПАНДРЕУ

ЦИПРАС ИГРАЕ СЪЩИЯ ОПАСЕН ПОКЕР, КАКТО ГЕОРГИОС ПАПАНДРЕУ

100 МИЛИАРДА ЕВРО „ОПРОСТЕНИ” , „ХАРИЗАНИ”, „ЗАВЛЕЧЕНИ” или „ОТКРАДНАТИ“ ОТ ГЪРЦИЯ?

НЕКА ВСЕКИ САМ ДА ПРЕЦЕНИ ДАЛИ ИГРАТА НА ЦИПРАС НЕ Е КАТО НА ПАПАНДРЕУ 

Referendum

На 31 октомври 2011 година в деня на Вси Светии, неочаквано премиерът Георгиос Папандреу показа открито „покер тактиката” на Гърция.

Той обявява, че ще проведе Референдум „Дали  гръцкият народ е „За” или „Против” приемането  на втората финансова помощ“ от Европа, заедно с пакета от ограничителни мерки, които ЕС иска Гърция да извършва на всяка цена. 

На 2 ноември последва европейския ход:

Френският президент Саркози и немският канцлер Меркел, шокирани от искането на Папандреу да проведе референдум, отвърнаха на удара с удар. Поставиха ултиматум пред Папандреу:

Merkel - SarkoziАко иска референдум, той ще е дали Гърция да остане в Еврозоната или не”!

Обявиха, че „ако става въпрос за референдуми, първо допитвания до народа трябва да се проведат в 16-те държави от Еврозоната, които да кажат дали дават пари на закъсалата Гърция. И чак след това Гърция може да прави референдум”. 

Меркел и Саркози поставиха твърдо въпроса, Гърция най-после да се заеме сериозно с въвеждане на фискална консолидация и структурни реформи, съкращаване на държавни институции, намаляване на министерски бюджети, премахване на многобройните привилегии и бонуси, извършване на пазарна либерализация, приватизация и други подобни мерки.

За управляващите и политическата класа на Гърция тези мерки се оказаха непоносимо тежки и неприемливи.

Те бяха свикнали да прилагат само мерки, които се харесват на избирателите, без значение от товара, който носят те на държавния бюджет.

Папандреу знаеше добре, че не само управляващият елит, но и гръцкият народ ще е против повечето от мерките, които им се налагат.

Гърция беше обхваната от партийни и парламентарни противоборства провокирани от несъгласувания „покерен” ход на Папандреу. Последва разрив и с неговия заместник и финансов министър Евангелос Венизелос, който беше против референдума.

Папандреу беше принуден да подаде оставка. Обикновените гърци бяха разочаровани, разбраха, че са били лъгани от политиците и излязоха масово на улицата.

Parlamenta v AtinaПоследваха големи демонстрации, митинги, бунтове и погроми.

Рухна доверието в политическата система на управление и в партийните елити.                          

Гърция беше пред гражданска война.

Президентът назначи служебно правителство с премиер Лукас Пападимос – човекът допринесъл не малко за натрупването на гръцкия дълг.

Големите гръцки олигарси вън и вътре в страната и политическия елит – участници в „покер играта“ разбираха, че трябва да минат към последния ход в покер планът им – „ сплашване от обявяване на гръцки дефолт” – неконтролируем фалит! 

Планът предвиждаше каква ще бъде съответната реакция на противниковата страна – ЕС и Еврозоната.

Те бяха сигурни, че „ЕС не може да остави Гърция да потъне, защото тя ще завлече след себе си много други – виновни и невинни“.

Както писа авторитетният в-к „Файненшъл таймс”: 

Spasitelen poias. jpg„Гърция успя да се оттласне от дъното само 11 дни преди да изпадне в неконтролируем фалит и така да спести поне 1 трилион евро загуби на Еврозоната и невиждан досега срив на единната европейска валута”. 

„Файненшъл таймс” фактически неофициално обяви „пировата“победа на международните и гръцки покер играчи. 

След много преговори с лидерите на ЕС, ЕЦБ, МВФ и големи частни банки, Гърция извърши най-голямата „суапова сделка“ в световната банкова история – преструктурира дълга си към частните кредитори и от тази операция спечели 100 МИЛИАРДА ЕВРО.

Досега рекордът принадлежеше на Аржентина, която през 2002 година извърши дългово преструктуриране и отписа 82 млрд. долара от задълженията си, което по тогавашен курс се равнява на 73 милиарда евро.

Сделката за преструктуриране на гръцкия дълг предвижда всички задължения към частни кредитори, общо за 206 млрд. евро в облигации, да бъдат заменени с нови гръцки държавни облигации за 177 млрд.евро, които представляват 86% от целия дълг.

85,8 процента е доброволното участие на частните кредитори в преструктурирането на гръцкия дълг, според първите данни от Министерството на финансите.

Притежателите на облигации за 29 милиарда отказват да опростят дълга.

НОВИТЕ ОБЛИГАЦИИ СА НА СТОЙНОСТ 31.5% ОТ СТОЙНОСТТА НА СТАРИТЕ И С НОВ ПАДЕЖ – от 11 до 30 години.

Sto miliardaГръцката печалба е 100 млрд. евро, а частните кредитори – или „благодетели“ по принуда – банки, застрахователи, частни лица и др. пиха една студена вода и понесоха повече от 74% ЗАГУБА от покупката на новите гръцки държавни облигации.

Гърция с преструктурираните или т.н.”опростени пари” не по желание а по принуда, намали финансовия си дълг от 350 на 250 млрд. евро.

Освен това, Гърция получи право на допълнително кредитиране в размер на 130 млрд. евро, но при строго определени условия и на части.

Гърция се старае да прокарва мнението, че е допринесла полза на европейските си партньори, като им е спестила повече от 1 трилион загуби, както пише„Файненшъл таймс”.

Но Гърция премълчава за огромните загубите, които е нанесла на Еврозоната и на частните кредитори.

Гърция премълчава и това, че всъщност тя самата е най-потърпевша и дълго време ще носи тежкото бреме – недоверието на европейската и световна банкови системи и финансова и икономическа изолация.   

А дали ще може да заличи петното, което си лепна върху авторитета и престижа като страна и нация и дали 100-те милиарда евро са:„ОПРОСТЕНИ”,„ХАРИЗАНИ”,„ЗАВЛЕЧЕНИ” или направо чрез изнудване „ ОТКРАДНАТИ” ?

ВИЕ РЕШЕТЕ! 

От покера понякога се печели, дори много се печели, но покерът е бил и винаги ще остане „ ИГРАТА НА ЛЪЖАТА И НА ИЗМАМАТА”!

ТАКАВА ИГРА СЕГА ИГРАЕ И СЕГАШНИЯТ ПРЕМИЕР – ЦИПРАС, СЪЩО СОЦИАЛИСТ?

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.