You are here: Home // Германия, гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ВИЖДА КРАЯТ НА ГРЪЦКИТЕ МЪКИ

ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ВИЖДА КРАЯТ НА ГРЪЦКИТЕ МЪКИ

drevniat filosf

Мъчителната среща за Гърция продължава, засега без надежда за резултат – 11 юли 2015, 22:57 часа.

„Срещата на финансовите министри на Европейския съюз в Брюксел, която трябва да реши съдбата на преговорите с Гърция, продължава вече няколко часа, без надежда за скорошен край и за резултат“, съобщава британският вестник „Гардиън“.

Световните медии обобщават, че министрите водят мъчителни разговори. Около 22 ч. българско време заседанието е било прекъснато за почивка и все още не е известно кога ще бъде подновено.

Разговорите започнаха към 15ч. българско време, а на влизане повечето от участниците дадоха да се разбере, че предстои дълга нощ. По-рано днес неофициалните информации сочеха, че представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и на Международния валутен фонд са дали положителна оценка на плана на Гърция за избягване на фалит чрез трета програма „пари срещу реформи“. Част от страните в еврозоната обаче изразяват открито недоверие към вероятността гръцкото правителство да успее да приложи обещаното за следващите 3 години.

Непосредствено в началото на срещата шансовете за успех на гръцкия план се оценяваха на не повече от 50%. Засега най-оптимистичните квалификации са от типа на „това е добра основа да разговаряме“.

gruckite kreditori

„Кредиторите на Гърция подготвят писмен отговор на предложените от Атина мерки. В него ще бъде казано какво още трябва да предложат гърците, за да има база за преговори“, съобщава „Гардиън“. Според източници на изданието Германия е поискала външно наблюдение за провежданите от гръцкия премиер Алексис Ципрас реформи.

От Гърция ще бъде поискано да направи повече реформи и да приеме закони още тази седмица, за да покаже, че е сериозна, съобщава пък Би Би Си, като се позовава на свой източник.

Липсата на каквато и да е официална информация от Брюксел, роди множество спекулации в медиите.

Германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ съобщи, че финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле е поискал временно оттегляне на Гърция от Еврозоната за пет години. Тази информация беше отречена от гръцка страна.

Вестник „Уол стрийт джърнъл“ обаче съобщи, че негови репортери са видяли документа, който германското финансово министерство е изпратило до други страни в Еврозоната. Той е с дата 10-ти юли и в него се посочва, че предложенията на Гърция не са достатъчни за основа на нов спасителен план и се предлага временното излизане на страната от единната валута, като в замяна да й бъде предоставена помощ като член на Европейския съюз. Изданието отбелязва, че този документ не е обсъждан по време на срещата в Брюксел и коментира, че целта на документа може да е само „предупредителен изстрел“.

Най-силният поддръжник на Атина е Франция, чиито експерти бяха изпратени от президента Франсоа Оланд да участват в изготвянето на предложението към кредиторите.

Сред коментарите се посочва, че това е и най-сложното изпитание за германския канцлер Ангела Меркел, която трябва да запази единството в правителството си и да запази коалиционните партньори, някои от които твърдо искат Гърция да напусне Еврозоната.

Слуховете не подминаха и Финландия, като кореспондент на държавната телевизия YLE обяви, че финландската делегация е поискала Гърция да напусне Еврозоната, а националистите в новосформираното правителство дори са заплашили, че ще напуснат, ако се дадат още пари на страната. Всичко това може да са тактики преди срещата на върха утре, коментира в. „Гардиън“.

Според „Сънди таймс“ има вероятност срещата да приключи около 23 ч. българско време след което да бъдат насрочени други разговори през седмицата. Други източници на „Гардиън“ пък  твърдят, че министрите може да се срещнат утре сутрин на закуска. Френският „Канал 4“ отбелязва, че ситуацията е практически същата както през последните шест месеца – парализирана и без ясен изход, но с разнопосочни позиции.

Междувременно пред гръцките медии министърът на икономиката на Гърция Гиоргос Статакис заяви, че членовете на СИРИЗА, които не подкрепиха предложението на правителството трябва да се оттеглят от постовете си. Той намекна, че следващата седмица може да има още промени в кабинета и, че Гърция се нуждае от 73 млрд. евро ново финансиране.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.