You are here: Home // гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // ЩЕ ПРИЕМЕ ЛИ ГРЪЦКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СПОРАЗУМЕНИЕТО С КРЕДИТОРИТЕ?

ЩЕ ПРИЕМЕ ЛИ ГРЪЦКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СПОРАЗУМЕНИЕТО С КРЕДИТОРИТЕ?

grucki parlament

Въпреки постигнатото споразумение на срещата на върха на Еврозоната с кредиторите, правителството на Гърция все още е изправено пред неясноти.

В сряда гръцкият парламент трябва да гласува споразумението, което бе подписано между Атина и международните кредитори за отпускането на трета помощна програма. То предвижда срещу отпуснатата сума Гърция да предприеме много тежки и непопулярни реформи.

Гръцките опозиционни проевропейски партии дадоха индикации, че все още подкрепят премиера Ципрас, който ще се нуждае от тяхната помощ при гласуването в парламент.

„Гърция може да задържи дъха си и трезво и отговорно да се опита да намери своя път в Европа отново“, заяви лидерът на гръцките консерватори Вангелис Мемракис .
„Подписаното в понеделник споразумение между Гърция и кредиторите е „тежко и унизително“, но е довело до „избягване на бедствието“, смята от своя страна лидерът на гръцката опозиционна партия ПАСОК Евангелос Венизелос.

„Споразумението е тежко, унизително и много по-лошо отколкото предишните два меморандума. Гърция, обаче, избегна излизането от еврозоната и тоталното опустошение“, заяви Венизелос, който преди е заемал поста на министър на финансите на Гърция. Според лидера на ПАСОК, споразумението съдържа „някои положения, които не са абсолютно наложителни“.

Венизелос също така отбеляза, че едно от първите неща, които премиерът Ципрас трябва да свърши е „да се справи“ с хардлайнера от Сириза Зое Константинополу, председател на гръцкия парламент.

Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос заяви, че неговата партия АНЕЛ (Партията на Независимите гърци) няма да подкрепи споразумението с кредиторите, но ще остане в управляващата коалиция.
„Ние не сме съгласни с предложенията на кредиторите. Ние не можем да се съгласим с тях. Ще вървим напред заедно, за да могат гръцкият народ и законното правителство да отстояват правото на гръцкия народ“, заяви Каменос, като изключи възможността за встъпване в правителство на националното единство заедно с партиите „Нова демокрация“ и „Потами“ („Река“).
По думите на Каменос , самият той е настоявал за запазването на разходите за отбрана и облекченията за островите.

Министърът на труда на Гърция Панос Скурлетис заяви, че страната вероятно ще бъде изправена пред нови парламентарни избори тази година.
По думите на Скурлертис, „правителството ще се нуждае от гласовете на опозицията“ при приемането на новите ограничителни мерки, наложени от кредиторите, в гръцкия парламент.
„Не виждам как бихме могли да избегнем избори през 2015 година. Това е неестествено- ние вярваме в нещо различно от това, което бяхме принудени да подпишем с насочен към челото пистолет“, заяви Скурлетис, като добави, че провеждането на нови избори няма да се случи скоро, поради състоянието на икономиката на Гърция.

Същевременно профсъюзът на държавните служители в Гърция, „Адеди“, призова за провеждането на 24-часова стачка в сряда, денят, в който парламентът на страната трябва да гласува приемането на реформите, необходими за предоставянето на жизнено необходимата помощ от страна на Еврозоната.
В изявление на „Адеди“ се призовава за прекратяване на работата на държавните служители, с цел изразяване на неприемане на постигнатото споразумение между Гърция и Еврозоната. Профсъюзът призовава държавните служители да вземат участие в демонстрация срещу предвижданите реформи, която ще се състои в сряда вечер пред сградата на гръцкия парламент.
Това ще бъде първата стачка, която ще се случи по време на управлението на премиера Ципрас.

Преди да дойде на власт , ръководената от Ципрас партия „Сириза“ вземаше участие в стачките и демонстрациите, насочени срещу политиката на бюджетни ограничения през 2010 и 2014 година.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.