You are here: Home // банки, Германия, гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // GREXIT ВОДИ ТАНКОВЕ ПО УЛИЦИТЕ НА АТИНА

GREXIT ВОДИ ТАНКОВЕ ПО УЛИЦИТЕ НА АТИНА

buntat

Репортаж на кореспондентката на в-к „Катимерини“в Брюксел Елени Варвициоти разкрива подробности за подготвен план за действие в случай на излизане на Гърция от Еврозоната

Τι αποκαλύπτει η «μαύρη βίβλος» του Grexit – ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

На 13-я етаж в сградата Βerlaymont в Брюксел, на няколко метра от офиса на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, в охранявана стая, се пази планът за излизането на Гърция от еврото. Той е написан за по-малко от месец от 15-членна група на ЕК.

В него се дава отговор на въпроси, свързани със справянето с GREXIT.

Отговорите включват, колкото и да е шокиращо, дори вероятността от излизането на страната от Шенген и ЕС.

Това пише в репортажа си кореспондентката на вестник Катимерини в Брюксел Елени Варвициоти.

Миналата седмица Гърция избегна прекия риск от излизане от еврозоната, като започна преговори за трети меморандум. Но, както заявява председателят на Европейския съвет Доналд Туск, това споразумение е само първата крачка.

До драматичната за Гърция среща на върха два дни след референдума за този план само се чуваше, но нищо не беше потвърдено. Но след приключването на срещата сутринта в сряда, от подиума на Европейския съвет Доналд Туск, видимо ядосан от казаното от Ципрас, разкри пред десетки журналисти, че този план съществува и е готов.

Iuncker jpgСпоред европейски чиновник, на тази среща на върха ЕК вече е имала плана в подвързан том и го е описала подробно на гръцкия премиер още преди срещата.

Жан Клод Юнкер е наблегнал на всички детайли на един Grexit, като е дал на Ципрас да разбере юридическите и политическите рамки на едно такова решение.

Според същия източник, който познава този дълъг документ, в него се съдържат отговори на 200 въпроса, които биха възникнали в случай на Grexit.

Въпросите са взаимосвързани, тъй като едно излизане от еврото би създало верига от събития за относително малък период – от въвеждането на драхмата в икономиката до валутния контрол, който ще се извършва по границите на страната. Всичко това накрая ще доведе до излизане от Шенген.

Съставителите

Този план, според източника, е съставен в условия на крайна секретност.

Специална група на ЕК, състояща се от 15 души с преки контакти с Гърция, започва да го подготвя. Членовете й са свързани пряко и с редица високопоставени служители и главни дирекции на ЕК. Подготовката на плана започва в края на юни, когато гръцката програма приключва, така че ЕК да е подготвена за Grexit.

От момента, когато беше обявен референдумът (26 юни), подготовката е ускорена. През уикенда на референдума работата по плана е непрекъсната, така че 2 дни по-късно, на въпросната среща на върха, планът е вече в окончателен вид.

Според добре информирани източници, съставителите на плана работят с „болка в душата”, защото не могат да повярват, че нещата са стигнали дотам.

Повечето от тях са били пряко свързани със спасителните програми за Гърция. В ЕК все още има надежда, че, макар и в последния момент, решение ще се намери. Членовете на тази група знаят по-добре от всеки друг какви ще са последиците от излизането на Гърция от еврозоната и разбират цената на такова решение.

Един от членовете на групата казва на останалите: 

„Ако този план се приложи, по пътищата на Атина ще се чува тътенът на танковете“!

На косъм

И макар, че сега този план е само далечна вероятност, само няколко дни по-рано, на 7 юли сутринта, след 17 часа непрекъснати преговори на срещата на върха, високопоставен европейски чиновник заяви за Катимерини, че излизането от еврото е било на косъм.

Ципрас и Меркел по това време говорят за прекъсване на преговорите. От една страна Ципрас иска 24 часа, за да се консултира с парламента. От друга страна, Меркел иска друга среща в сряда, след два дни.

„Търсеха оправдание да прекъснат преговорите”, казва източникът, запознат със случилото се на срещата. „Беше много рисков момент, но също така и много спонтанен, тъй като това беше истинската реакция на умората и безсилието им”. Едновременно с това, източникът твърди, и двамата са сигурни, че са постигнали компромис в мига, когато ги разделят само 2,5 милиарда евро .

Доналд Туск, основен посредник между двете страни, казва за Катимерини, че към края разликите се свеждат до това колко Donald Tusk„виртуални” пари за инвестиции ще влязат във Фонда за приватизация, и колко за плащане на дълга.

Тезата на Меркел е да има 10 милиарда за инвестиции, докато Ципрас настоява за 15 милиарда.

„В този момент им казах, че ако преговорите приключат без резултат, съм готов да заявя публично“:  

„Че Европа е близо до катастрофа заради 2,5 милиарда евро”

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.