You are here: Home // банки, Гърция, еврозона, европейски съюз // ГРЪЦКИЯТ „ПЛАН Б“ БИЛ ДА ХАКНЕ ФИНАНСОВАТА СИ СИСТЕМА

ГРЪЦКИЯТ „ПЛАН Б“ БИЛ ДА ХАКНЕ ФИНАНСОВАТА СИ СИСТЕМА

hakerut

Гръцкият план Б бил да хакне финансовата си система

Целта била да се подготви паралелна система за разплащания в нови драхми

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис наредил на екип хакери да пробият тайно финансовата система на страната, за да въведат успоредна система за разплащания.

© FRANCOIS LENOIR
Тайна група в гръцкото финансово министерство хакнала по нареждане на Янис Варуфакис правителствени компютри и изготвила план за система с успоредни виртуални разплащания, която моментално е можела да прехвърли гръцката финансова система от евро в нови драхми, признава самият Варуфакис. Той разкрива плана си по време на среща с инвеститори, организирана на 16 юли в Лондон от Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF). Части от речта на Варуфакис изтече в гръцкия в. „Катимерини“ и предизвика политическа буря в Атина.

Зелена светлина от Ципрас

„Премиерът още преди да спечелим изборите през януари, ми даде зелена светлина за изработването на план Б. Така събрах много способен екип, много малък, защото работата му по очевидни причини не трябваше да се разчува“, казва Варуфакис пред гостите, сред които представители на азиатски инвестиционни фондове и на американски пенсионни фондове. Водещ в екипа е софтуерен инженер и приятел на Варуфакис от детинство.

Целта на екипа била да помогне на министерството да извършва виртуални разплащания в момента, когато се стигне до затваряне на банките и блокиране на финансовата система. Тези разплащания е трябвало да копират експеримента със специални облигации, издавани от Калифорния след колапса на Lehman и последвалата финансова криза.
Подобна успоредна разплащателна система е щяла да даде на правителството ликвидност и да заобиколи онова, което СИРИЗА нарича „финансово задушаване“ от страна на ЕЦБ.

„Моята цел и мандатът, който имах от Ципрас, никога не са били за излизане от еврото“, казва Варуфакис пред аудиторията, при това след като е предупреден, че речта му се записва.

В готовност

„Онова, което планирахме, беше следното: имате страницата на данъчната агенция, където обикновените граждани влизат в сайта и като ползват паролата си, прехвърлят чрез виртуално банкиране пари от своите сметки към данъчните си номера, за да платят ДДС, данък печалба и други. Планирахме да създадем тайни сметки, свързани с всеки данъчен номер, без да казваме на никого. С едно натискане на копчето щяхме да генерираме ПИН код за всеки притежател на данъчен номер, т.е. за всеки жител на Гърция“, разказва Варуфакис.

За целта неговият екип е пробил кодовете за сигурност на данъчната агенция, като е ползвал служебния компютър на Варуфакис от министерския му кабинет. Системата е била готова да заработи.„Представете си например, че държавата дължи един милион евро на фармацевтична компания за държавна поръчка на лекарства. Можехме веднага да генерираме виртуален превод по тази данъчна сметка на фирмата и да им дадем ПИН код, който да ползват като паралелен механизъм за разплащане към трети лица, като успоредно с това погасят и данъчните си задължения към държавата. Това можеше да стане успоредна банкова система, която да ни даде малко въздух, докато банките са затворени заради настъпателната политика на ЕЦБ.“

„Планът Б“ бил напълно готов, но премиерът Ципрас се отказал от него в навечерието на референдума от 5-ти юли.

„Затова се наложи да подам оставка“, коментира Варуфакис пред британския в. Telegraph Daily, като същевременно потвърждава достоверността на изтеклия в „Катимерини“ запис.

Капитал, 27 юли 2015, 15:38 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.