You are here: Home // банки, Германия, гръцка криза, еврозона, ЕС // ВАРУФАКИС НАНЕСЕ КОВАРЕН УДАР ВЪРХУ МЛАДИЯ МАРКСИСТ – ПРЕМИЕРЪТ АЛЕКСИС ЦИПРАС!

ВАРУФАКИС НАНЕСЕ КОВАРЕН УДАР ВЪРХУ МЛАДИЯ МАРКСИСТ – ПРЕМИЕРЪТ АЛЕКСИС ЦИПРАС!

marksistut

24 депутати отправиха запитване към премиера за признанията на Варуфакис

27 Юли 2015 / 17:07:00  GRReporter

24 народни представители от Нова демокрация внесоха в парламента запитване относно разкритията за действията на Янис Варуфакис.

Те го адресират лично  до премиера Алексис Ципрас, когото призовават да разясни дали е знаел за плановете на бившия финансов министър да въведе в страната национална валута чрез създаване на паралелна банкова система и кражба на публично оборудване и лични данни.

Депутатите отбелязват, че описаните в статията на вестник Катимерини за плана Б на Варуфакис са нарушения, за които трябва да се потърси не само политическа, но и наказателна отговорност.

Затова те призовават Алексис Ципрас да отговори от позицията на институция за това доколко е познавал детайлите на описания план, дали го е одобрил, както и да посочи какви действия възнамерява да предприеме за политическото и криминалното разследване на случая.

Междувременно форумът OMFIF, където бившият финансов министър е направил изявленията си на 16 юли (10 дни след като бе отстранен от правителството) предостави записа на неговото изказване с изричното му позволение.

На 4-та минута от записа Варуфакис започва да анализира в какво се състои замисленият от него план Б. Малко преди 5-та минута е описанието на начина, по който са щели да се създадат алтернативните сметки на всички гръцки данъкоплатци, включително и чрез апликации за смартфони. За целта са щели да бъдат издадени нови pin-кодове, които от своя страна са щели да образуват паралелен механизъм за плащания.

След 6-та минута Варуфакис говори за паралелна банкова система, която ще позволи на правителството да действа от момента, в който Европейската централна банка ще затвори гръцките банки. На 06:40 от записа той описва главния секретар за държавните приходи Катерина Саваиду като „контролирана от Брюксел”.

Към средата на 7-та минута той разказва за приятеля от детските си години, който наема в министерството, за да разбие софтуерната програма на финансовото министерство.

Няколко часа след разпространението на записа от медиите бившият финансов министър публикува изявление за случая в личния си блог. Заслужава да се отбележи, че то е написано в трето лице.

В началото той посочва: „По време на преговорите и до деня на референдума бившият министър на финансите Янис Варуфакис, както бе задължен и по нареждане на министър- председателя, следеше работата на групата, която под координацията на професор Джеймс К. Гълбрайт, работеше върху план за спешна нужда и реакция спрямо плановете за подронване на правителството от страна на кредиторите, включително спрямо известните планове за извеждане на страната от Еврозоната”.

Следва тирада, в която Варуфакис твърди, че е бил обект на силна критика от страна на медиите, че правителството не е имало резервен план в случай на Grexit и продължава: „От момента, в който бившият финансов министър оповести съществуването на описаната работна група, медиите бяха залети от фантасмагорични „репортажи”, които подронват нивото на публичния диалог в опита си да опишат групата като „конспирация”, работеща за връщането към национална валута. Това е клевета. Работната група на министерството на финансите винаги е работила в рамките на правителствената политика и препоръките ѝ винаги са целели опазването на държавния интерес, спазването на законността и оставането на страната в Еврозоната”. Пълният текст на изявлението на Янис Варуфакис на английски и гръцки език можете да прочетете тук: http://yanisvaroufakis.eu/2015/07/27/statement-by-yanis-varoufakis-on-th…

В допълнение той публикува публично изявление на професор Гълбрайт, в което той признава, че е бил координатор на работната група.

„Като се има предвид, че през последните дни бе предизвикано голямо объркване около работата на групата, заявявам следното:

1. Групата в никакъв случай не е предлагала излизане на страната от Еврозоната или каквато и да е друга промяна в политиката на правителството. Работата ни бе свързана с издаването на ликвидност (IOU) в евро или действия, които трябваше да се предприемат в случай, че някои се бяха опитали да изгонят страната от зоната на еврото.

2. Групата работеше в контекста на това, че постоянната позицията на правителството бе воденето на преговори в рамките на Еврозоната и поради това предприемаше всички предпазни мерки срещу разпространяването на каквото и да е относно нашата работа. Действително, имаше изтичане на информация до момента, в който след края на работата ни бившият финансов министър не обяви нейното съществуване като правилен отговор на острата критика относно това, че в момента, когато сили в Еврозоната планираха извеждането на страната от еврото, министерството на финансите е нямало план за реакция.

3. Съществуването на предварителните планове за противодействие не би могло да изиграе роля в преговорите от момента, в който тяхното публикуване (преди да се наложи прилагането им) щеше да дестабилизира правителствената политика.

 

4. С изключение на едно мое телефонно обаждане, без съществено съдържание с депутата от СИРИЗА г-н Костас Лапавицас, групата ни не е имала абсолютно никакъв контакт с Лявата платформа, чиито позиции се различават много от нашите.

5. Работата на групата ни приключи по същество в началото на май с подробен доклад, в който описвахме всички въпроси и сценарии, върху които работихме.

6. Работата ми в рамките на тази група беше неофициална и неплатена. Тя бе основана на приятелските ми отношения с г-н Янис Варуфакис, както и на уважението ми към борбата на гръцкия народ”. 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.