You are here: Home // БСП, България, политическа криза, Предатели, шпионаж // „ЧЕРВЕИ“ или КОЙ ИЗТОЧИ СЕКРЕТНАТА ИНФОРМАЦИЯ НА МВР?

„ЧЕРВЕИ“ или КОЙ ИЗТОЧИ СЕКРЕТНАТА ИНФОРМАЦИЯ НА МВР?

Разработка „Червеи“ срещу полицейски кадри близки до ГЕРБ е параванът, използван за източване на секретната информация на МВР

Chervei

Втора част

От източници в секретните служби на МВР е установено, че разработването на полицейски кадри близки до ГЕРБ е била една от целите, за прикриване на истинските намерения, преследвани чрез оперативното дело „Червеи“. Придобилата вече популярност оперативна разработка, действително разкрива бързото освобождаване от вътрешния министър Цветлин Йовчев, на всички полицейски началници близки до ГЕРБ, което се е случило през лятото на 2013 г.

Като се използват и масовите граждански протести, прокарва се и това, че целта на оперативната разработка „Червеи“ също е била, да се контролират протестите.

Но се разбира, че целта на това оперативно дело не е било и подслушване на протестиращите, както се представя разработката. В МВР има данни, че именно отделът, който отговарял за оперативната разработка е искал и т.нар. „трафични данни“ на участници в протестите. Става дума за разпечатки на определени лица получени от GSM обаждания или SMS-и искане на секретни служби да им бъдат предоставени имената на лицата, ползвали тези мобилни връзки.

Разработка „Червеи“ в продължение на 300 дни нарушавайки закона, е била параван за зашифрован достъп до определени секретни информационни масиви на МВР. Ето и някои преки участници в разработката:

Разработка „Червеи“

Делото е водено в дирекция „Вътрешна сигурност“, преименувана на „Сигурност“ с новия Закон за МВР. Дирекцията е ръководена от един от най-приближените хора до вътрешния министър Цветлин Йовчев – Тодор Todor KostadinovКостадинов.

По агентурни сигнали под предлог, че са близки до ГЕРБ, службата e разработвала предимно полицейски служители на ръководни постове в системата на МВР.

През 2013 година, в първите месеци на кабинета „Орешарски“, вицепремиерът Цветлин Йовчев започва бърза смяна на полицейски началници, както на регионално ниво, като директори на областни дирекции, така и на централно ниво. Заобикаляйки закона, той успява да ги замени с близки до него кадри, голямата част от които идват предимно от ДАНС.

По време на разработката са били приложени СРС-та, но не от специализираната Държавна агенция „Технически операции“, а от звеното за подслушване и проследяване на ДАНС – „Технически операции“.

Не подслушване, а източване

В рамките на разработката „Червеи“ е било получено специално разрешение, подписано от председателя на Софийския градски съд Владимира Янева.

Нарушавайки закона, Янева дава разрешение за срок от 300 дни да се извършва Ianeva Vladimira„наблюдение“ над автоматизираната информационна система (АИС), включително и на АИС „Криминален анализ“, както и на други системи на МВР .

По-късно се разбира, че служители на ДАНС се опитвали няколко пъти да влязат в системата, за да я закачат на „постоянно подслушване“, но не успяли. Предлогът, според официалните документи е бил, да се установи дали някой служител на МВР не се опитва да осъществи „нерегламентиран достъп“ до нея.

Проверката на Бюрото за контрол на СРС -та е установила, че срокът за „подслушване“ е бил незаконно удължаван от съдия Владимира Янева няколко пъти, с изцяло фалшиви мотиви.

Именно това обяснява в едно свое изказване премиерът Бойко Борисов:

„Протестиращите, според целта на разработката не са подслушвани“! Субект на подслушване е била информационната система на МВР, а не физическо лице“.

В АИС „Криминален анализ“ има изключително интересна информация: – за агентурния апарат на МВР, за водени разработки и други подобни оперативни данни.

Експертите, които са извършили проверката на разработка „Червеи“ имат съмнения, че интересът към информационната система всъщност е целял инсталирането на дистанционен постоянен достъп до нея от ДАНС. 

След падането на кабинета „Орешарски“, проверка на работата на отдел „Вътрешна сигурност“ е била разпоредена от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов. Той е възложил и друга проверка, която е трябвало да установи дали активистите на „Протестна мрежа“ са били обект на разработка.

Високопоставен служител на МВР е изразил конфеденциално пред „Капитал“ силните си притеснения за това, каква е била целта на достъпа до информационните масиви на МВР. „Вариантите са няколко“посочил той:

– източване на системата

– манипулиране на информацията в нея

– или предаването и на чужди сили.“

Под чужди сили би трябвало да подразбираме, че става въпрос за Русия.

От прокуратурата съобщават, че през ноември екип от седем прокурори е извършил проверка по прилагането на СРС-та в три дирекции на МВР, а имено: – „Сигурност“, „Информация и архив“ и „Инспекторат“. Изготвеният доклад бил изпратен на Софийската градска прокуратура, защото съдържал данни за извършени престъпления при разрешаването и прилагането на СРС-та, както и длъжностни престъпления. Въпреки многото декларации от страна на главния прокурор Цацаров, за бърза реакция по констатираните закононарушения, месеци наред разработката се бави и съзнателно потъва в „забвение“.  А Цацаров още на 19 февруари 2014 г. беше посочил като като основни заподозряни по делото Тодор Костадинов, заедно с вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Пресата пък отдавна беше обявила, че разработката „Червеи“ вече влиза в съда.

И все пак, подслушвани ли са протестиращите?

Пред „Капитал“ източник от МВР коментира, че е имало данни протестиращи да са били „профилактирани“, като в повечето случаи ставало дума за събиране на информация от  т. нар.“отворени“ източници на информация. Възложената от министър Йордан Бакалов на „Инспектората на МВР“ проверка не дала никакъв резултат. Оправданията били, че нещата са се случвали в „сивия сектор“ и вероятно следите са покрити.

Сред ръководството на МВР се коментира, че поне за един от активистите е имало информация да е бил разработван чрез СРС-та. Друг източник от службите споделя, че е „подслушван“ целият трафик през мрежите на Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, т.е. целият трафик на държавната администрация.

Източникът също коментира, че е възможно да са използвани и масивите на МВР за получаване на данни за някои от протестиращите. Например чрез информационните системи за издаване на български документи за самоличност, или чрез КАТ от регистрирането на автомобил или други граждански услуги извършвани от МВР. Това бил пътят, по който можело и да се разбере кои служители са „слухтели“ около активните протестиращи, на какво основание и по нареждане на кого, защото информацията събирана в тези системи е с гриф „за служебно ползване“ и всеки достъп до нея трябва да става на легитимно основание.

Установено било, че имало наказани служители на МВР. Придобиването на такава секретна информация се извършвало на базата на устни разпореждания на високопоставен служител от кабинета на Цветлин Йовчев.

В Министерството на вътрешните работи се извършват  две проверки, които показват порочни практики от времето, когато вътрешен министър в кабинета „Орешарски“ е Цветлин Йовчев.

Първата е по линия на установени нарушения при използването на специални разузнавателни средства (СРС), а другата е свързана с информацията, че протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски са били обект на разработка.

Цитиран от агенция „Фокус“ бившият вътрешен миншстър и вицепремиер Цветлин Йовчев казва:

„Категорично мога да заявя, че по никакъв начин никога нито са разработвани, нито са подслушвани участници в протестите.“

Думите му влизат в сблъсък с негово изказване преди това, когато обяснява, че няма как той да знае кой се подслушва в държавата:

„Аз като министър на вътрешните работи от август месец миналата (2013) година, не знам кой се подслушва. Нито съм виждал искания за специални разузнавателни средства, нито съм чел резултати от прилагането им. При Министерството на вътрешните работи не са изготвени искания и не се прилагат СРС по отношение на каквито и да е политически лидери в момента.“

Вече като бивш, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев обяснява, че разработка „Червеите“, чрез която са „подслушвали“ информационната система на МВР, е била проведена, „за да търсят къртица в редиците на министерството му“. 

Очевидно, г-н Цветлин Йовчев често се разминава с истината и се обърква кога какво е говорил за агентурната разработка „Червеите“. Но никога не му се търси отговорност, защото и той е от НЕДОСЕГАЕМИТЕ!

kaji istinata Iovchev

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.