You are here: Home // Ахмед Доган, България, Държавна Сигурност, Общи, Преходът // МУЛТИГРУП (2/2)

МУЛТИГРУП (2/2)

Ilia PavlovНачалото на края на Илия Павлов.

Колкото повече расте икономическата мощ и влияние на Илия Павлов, толкова повече расте неговата надменност и наглост, а от там и враговете му. Независимо, че Павлов назначава брата на Луканов за представител на ”Мултигруп” в Москва, между него и ”лидера” вече има напрежение. Отношенията им винаги са били ”брак по интереси”. Сблъсъкът между двамата ”големи” предстои, когато ще воюват за най-печелившия бизнес – вноса от Русия на енергийните суровини – газ, петрол, ток и участието им в големия газов проект – ”Топенерджи”.

Докато Луканов вече върви надолу – той е извън правителството и ръководството на БСП, Илия Павлов продължава да се изкачва нагоре. В средата на 1994 година, Банка ДСК отпуска на Илия Павлов 700 милиона лева кредит, обезпечен със скандално вземане по цесия от дълговете на Кремиковци към ”Мултигруп”. Освен това, използва спорно вземане от Кремиковци и ДСК му дава на ”доверително пазене” валутни зункове за 16 милиона долара, които може да използва като залог, за да изтегли много повече пари. Гаранция пред ДСК е пакетът акции на гранд хотел ”Варна” и акциите на Балканска банка Скопие. За използване акцииите на банката той не е питал ”партньрите” си от Сърбия. Тези финансови игри са една малка част от банковите комбинации, но вечно с играта на ”паяка” в полза на Илия Павлов. Основно е ощетена държавата, но е ”прецакал” и не малко хора.

Появява се информация, че прокуратурата разследва отношенията на ДСК с Кредитната банка на Павлов. Във връзка с въвеждането на Валутния борд, необходимо е да се преструктурира ДСК и трансформира в търговска банка. Тя вече има ново ръководство, което спира източването на ДСК към Кредитна банка и от там към ”Мултигруп”. Нищо не последва за Павлов от разследването на прокуратурата.

Скоро след това, започва трагичния край на почти всички частни банки. Те са просто източени по схемата на ”паяка” и фалират. Но фалитът на тези банки ражда българските олигарси. Кредитна банка също е една от фалиралите, като ощетява много фирми и частни лица.

Илия Павлов решава да участва и в масовата приватизация. Създава фонд ”Мултигруп Елит”, в който, като в другите фондове, потъват парите и надеждите на много хора, излъгани за пореден път.

Докато българските власти си затварят очите за операциите на Илия Павлов, шефът на немските тайни служби Бернд Шмидбауер, във връзка с въвеждането на Валутния борд, е поискал от президента Стоянов и министъра на вътрешните работи Богомил Бонев гаранции, да заставят ”Мултигруп” да работи по ”правилата”. Германия разполагала с неизвестна на България информация, уличаваща сериозно групировката.

Илия Павлов, необезпокояван продължава да придобива на безценица държавни имоти. Със съдействието на Н. Сандалска, бивш директор в Балкантурист, вече служител на ”Мултигруп”, Павлов купува изгодно елитни туристически обекти – гранд хотел ”България”, гранд хотел ”Варна”, хотел ”Интернационал” Златни пясъци, Хотел ”Рила” в Боровец, резиденциите ”Перла”, ”Бистрица” и ”Сърница”, палат в Драгалевци, ”Арбанаси палас”, хотел в Момчиловци, скъпи имоти в центъра на София и още много други.

Чуствайки се вече достатъчно силен, Илия Павлов първи иска да извади официално, на светло ”мутрите”, може би, имайки предвид и себе си. През март 1995 година, докато е в Америка, във в-к ”Дума”, с негово съгласие и от негово име, излиза статията: ”Време е да обуздаем организираната престъпност”. В нея президентът на ”Мултигруп” казва:” Има реална опасност съмнителни икономически формирования, натрупали капитали във времето на беззаконие и безвластие, да се опитат да поставят под свой контрол икономиката, политиката, властта, целия живот на обществото”. Каква трогателна загриженост! Илия Павлов, внушава в статията, че държавата трябва да даде възможност на престъпните групировки да легализират незаконните си капитали и излиза с апел към силовите структури, да се откажат от престъпния си бизнес, така, както ”гущерът къса опашката си” и да излезат на светло. Статията, под контрола на вицепрезидента Димитър Иванов, е написана от младия Георги Кадиев. Той работи във в-к ”24 часа” и в свободното си време прави анализ на пресата за ”Мултигруп”. Как отвръщат силовите структури на апела на Павлов? Малко по-късно, показно е убит президента на ВИС-2 Васил Илиев.

Бизнесът на ”Мултигруп” продължава да нараства. Илия Павлов създава близки отнощения с Ахмед Доган и неговите приближени и ги включва в търговията с горива от Русия. Една такава сделка е между молдовеца Рибаков, Павлов и Доган, за запълване на откраднатото гориво от държавния резерв. Това е споделил Карим Караали пред в-к ”168 часа”. Той бил касиер на Доган и ДПС, преди самоубилият се Ахмед Емин. Карим също казва, че през 2000 година, с посредничеството на Илия Павлов, при Доган са идвали представители на ”Газпром”, изпратени лично от руския шеф Рем Вяхирев. Карим твърди, че 99% от върхушката на ДПС се занимават с бизнес. Парите от фирмите на ДПС минавали през него, а той ги разпределял по определен процент. Най – тлъстият дял взимал Доган.

За да покаже важността и значението на”Мултигруп”, Илия Павлов купува от британския медиен магнат Робърт Максуел бившата земеделска резиденция ”Бистрица” и я прави свой централен офис. Покупката е на невероятно ниска цена, а ”благосклонността” на Максуел се обяснява с ”масонското братство” между двамата. Много малко се знае за ролята на масонската ложа във връзките и действията на Илия Павлов, но фактът, че той е удостоен с най-височайшата степен – 33-та говори, че той е бил сериозен фактор в масонското братство.

Димитър Иванов, като вицепрезидент на групировката от 1991 до 1996 г. отговаря за информационно-разузнавателната дейност и сигурността й. Тук влизат и връзките на ”Мултигруп” със силовите групировки. Не се знае колко е вярно това, но Иванов твърди, че в ранния период, Илия събирал често в събота ”борчетата” на бистришкия стадион и играели футбол срещу ”мултаците”. След мача, душ в резиденцията, после вечеря на маса и дълги ”бизнес” разговори. О.з. полковникът, пропуска обаче да каже, дали това са били жестове на приятелство, или бизнес срещи.

В Мултигруп работят бивши величия от ”татово” време – Белчо Белчев, финансов министър, Георги Панков – министър на химията и металургията, Румен Сербезов – министър на леката промишленост, Жельо Добрев – на земеделие, няколко бивши замминистри, посланици и др. Основно са използвани техните връзки.

Татяна Дончева първо е работила в адвокатска къща, обслужваща фирми на ”Мултигруп” но после, като юрист започва работа в корпорацията. Военният прокурор Николай Колев, един от жертвите на мафията, според Димитър Иванов, сам се е предложил да работи за Илия Павлов.

Икономическата експанзия на ”Мултигруп” при кабинета на Любен Беров, с участието на Ахмед Доган и подкрепена от Андрей Луканов, достига невероятни размери. Илия Павлов, с новите си познания от американската школа по бизнес администрация, заучена усмивка и чар, умело създава и поддържа връзки на високо равнище. Не му липсва и дързост. Чрез няколко свои фирми, превежда голяма сума пари на президента Желев за предизборната му кампания. Но президентът, след като разбира откъде идват парите, веднага му ги връща.

Не така стоят нещата, при посещението на Симеон Сакскобурготски в Бъгария. Разноските са поети ”негласно” от Илия Павлов, а хората на Ахмед Доган, почти монополизират пребиваването на бившия цар у нас. Илия Павлов и проф. Чирков са единствените частни лица, които Симеон Сакскобурготски удостоява с лична аудиенция, по време на посещението си.

Голяма част от сделките на ”Мултигруп” явно, или най-често прикрито, облагодетелствуват ДПС и неговия лидер Ахмед Доган. Илия Павлов дори поема разноските, на една от сватбите на ”сокола”.
Независимо от щедростта и благотворителността му, Илия Павлов продължава чрез ”клопката на паяка”, да заграбва все повече и повече държавна собственост. На 30 години той е вече мултимилионер, а на 40 милиардер, най-богатият българин и 8-ми по богатство в Източна Европа.

Илия Павлов отваря клон на ”Мултигруп” в САЩ, разкрива поредната си фирма ”Виена” в щата Вирджиния, там купува и голяма къща, придобива и 2 казина в Парагвай. А в България наема няколко т.н. ПР (пъблик релейшънс) фирми, чрез които изгражда имиджа си на най-известният бизнесмен в страната. Вестниците, телевизиите и другите средства за масова информация се надпреварват да го хвалят и да се държат сервилно. Поканата за негов рожден ден – 6 август, празнуван във Варна на брега на морето, винаги е нещо грандиозно – там е политическият и икономически елит на страната.

Първоначално в групировката работят няколкостотин души, след това няколко хиляди, за да стигнат до десетки хиляди българи, които зависят от него, едноличният собственик на ”Мултигруп” – Илия Павлов.
Дълго време, държавата не само си е затваряла очите пред дейността му, но даже му е съдействала. Мълчаливо се подминва периодът му на ”бухалките”, после на ”ембаргоконтрабандата”, или ”клопката на паяка”. Мълчи се и за периода на банковите фалити и то, не само за неговата банка. Нищо не се говори за връзките му с югославската, а после и сръбката мафия.

Много държавници, политици и различни ”храненици” са сядали на богатата трапеза на Павлов и са ползвали щедро предлаганите ”блага”. А тази трапеза, както и джобовете на Илия се пълнят с парите на народа, който през това време гладува и мизерства. Но българските управниците нехаят за това. При правителството на Беров, чрез Доган, Илия Павлов има пълна свобода на действие. Ето няколко примера за ”топлата връзка” между Доган и Павлов:

Валентин Иванов е бил изпълнителен директор на”Мултигруп” отговарящ за енергетиката и природните ресурси, а след това става замминистър от квотата на ДПС. Нихат Кабил е управител на фирмата ”Еконейчър груп” ООД, също така и собственик с 50%. Едновременно, той е и замминистър на земеделието, при министър Мехмед Дикме. Направил е частната фирма 1 година, след като е влязъл във властта. Когато се разкрива това, той формално се оттегля и за ”наказание” го правят министър. Дялът на Нихат Кабил – 50% от фирмата, става собственост на Николай Вълчанов – бивш вицепрезидент на ”Мултигруп” и шеф на ”Майнинг холдинг”. Вълчанов е собственик и на ”Минстрой” холдинг и на много други фирми. Лидерът на ДПС Ахмед Доган се вози в черен Мерцедес, с най-висока степен на бронираност, собственост на една от фирмите на Николай Вълчанов. Същият той – Вълчанов, е инвеститор и изпълнител на балнеоложкия център ”Орфей”, най-големият СПА център на Балканите, известен още като хотела на Доган в Девин. Вълчановата ”нишка” стига и до хонорарите на Ахмед Доган. Мините „Горубсо-Златоград”, продадени на безценица, са купени пак от Вълчанов. Това е една малка част от ”Обръча на Доган”, който използвайки опита на”Мултигруп” в прането на пари,успешно го прилага в своите обръчи.

Според о.з. полковника Димитър Иванов, в началото на своето управление, Жан Виденов пожелава да проучи структурата на групировката и по подобие на нейната схема, да изгради правителството. Проведени били и срещи в тази насока. Но Жан Виденов, макар и с малък държавен опит, бързо разбира що за групировка е ”Мултигруп” и прекъсва връзките си с нея.

В спомените на един бивш премиер има един много интересен случай: Той случайно се отбива в Балканбанк и там в кабинетна на шефа Миронов, заварва Жан Видеов и Илия Павлов, които явно се сконфузили от неговото неочаквано появяване.

Издигането на”Мултигруп” и на неговия едноличен собственик Илия Павлов, е свързано с една сложна игра, която крие много опасни клопки. Дали съдбата не му готви и на него”клопката на паяка”?

Илия Павлов има сериозен конфликт с ”Овъргаз” и ”Газпром”. При фалита на неговата Кредитна банка, ”Овъргаз” губи много пари. Отделно ”Мултигруп” има също големи задължения към тях.
Огромни са дълговете на ”Мултигруп” към руския олигарх Искандер Махмудов – най-големият износител на въглища от Русия. Той спрял да работи с Илия Павлов, а отношенията им рязко се обтегнали.
Американски инвеститор и съдружник на ”Мултигруп” в България, измамен от групировката, ги осъжда във Виена да платят няколко милиона долара.

Илия Павлов купува мажоритарен дял от 35% на сръбската медна мина ”Бор”, една от най-големите в Европа. Действа самостоятелно, зад гърба на сръбската мафия, която също има участие в мината и продължава да настоява да върне дадените му 250 милиона доллара.

Две седмици преди да бъде убит, Илия Павлов води преговори за закупуването на най-големия държавен сръбски туроператор ”Путник”, също зад гърба на сръбската мафия, която и там имат сериозни интереси.

Илия Павлов колкото повече забогатява и трупа имоти, толкова по-настървен и алчен става, но и все повече затъва в дългове. Забърква се в сереозни конфликти главно заради непогасени или отложени задължения и си създава много врагове. Подценява ролята и силата на сръбската мафия. Голям скандал прави и с Андрей Луканов на Общото събрание на ационерите, на смесената руско-българска фирма ”Топенерджи”. Спокойният иначе Луканов изтървал нервите си и се развикал: ”Момче, аз те създадох, аз мога да те унищожа”. Илия Павлов язвително отговорил: ”Не забравяй, че аз карам влака”.

По ирония на съдбата и двамата”големи”са застреляни от платени професионални убийци. Луканов няколко дни след скандала, а Илия Павлов два дни след показанията, които дава в Софийски съд, за убийството на Луканов. Два дни след убийството на Илия Павлов, по същият начин е застрелян и сръбският премиер Зоран Джинджич. Твърди се, че убийството му е дело на Земунския клан.
След убийството на Илия Павлов един компетентен журналист писа: В другите държави си имат мафия, в България мафията си има държава.

Камбаните звъняха 15 минути без прекъсване, докато ковчега преминава в катедралата Свети Александър Невски. Начело на погребалното шествие вървеше Максим – върховният патриарх на Българската православна църква, следван от няколко хиляди хора. Като че цяла София се беше събрала в този студен петък – 23 март, за да изрази последните си почести към Илия Павлов – човекът, който въплъщаваше за тях възхода и падението, така характерни за неясния български бизнес и най-вече за мъчителния български преход.

В края на църковната служба, тридесет братя от масонската ложа, към която принадлежеше покойникът, вежливо изтласкаха всички навън от храма, затвориха портите и останаха сами.
С блестящи черни костюми и бели цветя, тези мъже изпълниха тайния ритуал за пожелание на добър път до Великия Архитект на Вселената, на Брат Илия Павлов.

Така приключи краткият, но бурен живот на Илия Павлов – човекът, който сам ”караше влака” и успя да изгради и ръководи престъпната ”Държава в държавата” – Мултигруп, но и тя стана жертва на мафиотската прокоба – ”паякът”.

Следва: РЕНЕТА ИНДЖОВА

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.