You are here: Home // БСП, България, Общи, Преходът, СДС // СТЕФАН СОФИЯНСКИ

СТЕФАН СОФИЯНСКИ

Стефан СофиянскиСТЕФАН СОФИЯНСКИ

Министър председател на България от 12 февруари 1997 г. до 21 май 1997 г.

В началото на 1997 година България изпада в дълбока социална, политическа, икономическа и финансова криза. През януари и особено през февруари, големите градове са обхванати от масови демонстрации и протести, блокирани са пътища и улици, страната e в пълен хаос. Хиперинфлацията е неудържима. Ако в началото на годината един щатски долар се е обменял за 500 лева, вече новата цена е 3000 лева за долар. Малкото оцеляли спестявания на българите, от фалиралите банки са стопени.

Но за някои това е благодатно време. Само за няколко дни, Луканов раздаде десетки милиони на 300 подбрани партийни другари. Отделно БНБ, чрез играта на курсовете“лев“ „долар“ и частните банки чрез безогледно раздаване на кредити създадоха много кредитни милионери.
Ситуацията в България става опасна. Под силен вътрешнопартиен натиск, правителството на Жан Виденов подава оставка, като социалистите разчитат, че едно ново съставено от тях правителство ще овладее ситуацията. Премиерът Жан Виденов, подава оставка и като председател на висшия съвет на БСП. За партиен лидер е избран неговия заместник Георги Първанов. На 8 януари 1997 г. социалистите от БСП правят отчаян опит да съставят ново правителство. За оставащия двегодишен парламентарен мандат, номиниран е Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета на Жан Виденов.

На 10 януари 1997 г. президентът Желю Желев отказва да даде повторно мандат на БСП за съставяне на ново правителство. Желев е в края на президентския си мандат, който изтича на 21 януари.
Опозицията придобива увереност, усещайки слабостта на управляващите социалисти. Тя обявява началото на национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение. Организира и голямо протестно шествие срещу Народното събрание, което завършва с нападение над сградата на Парламента и неговата частична окупация. Затворени в парламента, депутатите на левицата са уплашени и пеят революционни песни за кураж. Навън расте неудъримо народното недоволство. Късно през нощта, полицията разгонва със сила демонстрантите, като десетки от тях са ранени.

На 4 февруари 1997 г. БСП преценява, че е невъзможно и опасно да поеме управлението на страната и връща на президента мандата за съставяне на правителство. С посредничеството на новоизбрания президент Петър Стоянов, политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.

На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавявано от кмета на София – Стефан Софиянски. Президентът разпуска 37-то Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори на 19 април 1997 г.

Стефан Софиянски е роден на 7 ноември 1951 г. в гр. София. През 1974г. завършва Висшия икономически институт ”Карл Маркс” в София, специалност ”статистика”. В периода 1974 – 1975 г. работи като икономист в Министерство на съобщенията и информацията. От 1975 г. до 1991 г. е икономист в Центъра по електронизация на строителството и строителната индустрия. В периода 1991 – 1993 г. е председател на Комитета по пощи и далекосъобщения.

Стефан Софиянски и ръководеният от него служебен кабинет поемат управлението на страната в изключително труден момент. БСП е принудена от народното недоволство да слезе от политическата сцена. Но тя вече е ограбила хазната, опустошила страната и най-вече обезверила и озлобила народа.
Министрите в служебния кабинет са предимно от СДС, въпреки, че някои от тях са обявени като независими.

Местата в кабинета са разпределени от президента Петър Стоянов, Иван Костов – като лидер на СДС и премиерът Софиянски. От квотата на президента влиза съветникът му по национална сигурност Богомил Бонев. Хората на Софиянски са: Даниела Бобева – министър на търговията и д-р Емил Таков – министър на здравеопазването. Четири от министрите на Софиянски ще останат на същите постове и в следващото правителство на Иван Костов. Това са Бонев на МВР; Ананиев на отбраната; Божков на промишлеността и Нейков на социалната политика.

За служебния кабинет Софиянски, президентът Стоянов ще каже:
”Този кабинет не е съставен в политическата кухня, а в политическия хол, пред очите на всички”.
Президентът определя следните насоки, в които трябва да работи кабинета:
1. Да покажат на българския народ какви са измеренията на икономическата катастрофа.
2. Да бъдат твърди срещу разграбването на България от криминални групировки.
3. Да водят безкомпромисна борба със спекулата.
4. Да оказват пълно съдействие за нормалното провеждане на предстоящите парламентарни избори.
5. Да извършат необходимата подготовка във връзка с предстоящото въвеждане на Валутния борд.

Стоянов изисква правителството да се отчита пред президента и обществото всяка седмица. А Софиянски казва: „Надявам се да успеем да изоставим дребните кавги настрана и да поставим основите на траен градеж”. Софиянки се зарича 99-те си дни на Дондуков, да бъдат „управление с човешко лице”.

Преди да бъде разпуснато предишното 37-мо Народно събрание, то упълномощава служебното правителство да преговаря с други държави и международни финансови институции, за въвеждане на Валутен борд и за сключване на хуманитарни заеми. Това решение на Народното събрание развързва ръцете на кабинета да извърши необходимите подготвителни действия за въвеждане на борда и за сключване на необходимите хуманитарни заеми. Конституцията забранява подобен род действия на служебните правителства, ако няма специално парламентарно решение.

Обърканите и уплашени граждани са приятно впечатлени и дори обнадеждени от действията на служебното правителството. То успява да овладее хиперинфлацията, да стабилзира лева и да увеличи заплатите. От 242% за февруари, инфлацията пада на 1-2%; лихвеният процент от 16.5 става 5.2% в рамките само на един месец. Излизането от кризата ще се запомни с влаковите композиции полска пшеница и френско брашно, пристигнали по спешно сключени хуманитарни заеми.

Правителството започва и изготвянето на национална програма за присъединяване на България към НАТО. Сключено е споразумение с Международния валутен фонд (МВФ). При предишното правителтво МВФ беше изолирал страната ни. Кабинетът започва и подготовката за въвеждането на Валутен борд.
Софиянски успява да договори и получи кредит на стойност 40 млн. щ.д. от Международната банка за възстановване и развитие. Кредитът използва за закупуване на хлебно зърно, лекарства, торове и посевен материал. Земделският министър Румен Христов споделя: ”Не разполагахме със средства да купим зърно от стоковите борси, освен това много време щеше да ни отнеме документацията, затова прибягнахме до „спасителната” сделка с Полша. Тя беше офорена под формата на „стоков кредит”.

Успешното управление на служебния кабинет Софиянски, донякъде е помрачено от интригата между президента Стоянов и Иван Костов. Лидерът на СДС – Костов, след изборната победа на сините и болшинството им в новия парламент, вече се вживява в ролята на премиер. „Командирът”, както вече наричат Костов, чрез свои хора в държавната администрация, блокира намерението на Софиянски да приеме методиката за изчисление цените на газа. Костов твърдо се намесва, казвайки:
„Служебното правителство и неговите органи трябва да намалят ангажирането си с проблеми, които излизат извън неговия хоризонт”.

Президентът Стоянов не споделя това мнение и отношенията им с Костов бележат началната си фаза на охладняване. Този процес се задълбочава и поради разминаването им по въпроса за въвеждането на Валутния борд. Иван Костов има не само колебания, но даже се изказва против борда. Това твърди ръководителя на „Подкрепа” д – р Константин Тренчев. Не след дълго, Костов променя мнението си.

Успешното управление на кабинета Софиянски и авторитетното ръковоство от страна на премиера, на фона на предишното управление, печели все повече привърженици от средите на СДС. Вече има направени предложения Софиянски да продължи да управлява, като оглави и следващия син кабинет. Това разбира се не може да не дразни „командира” и от тогава между Костов и Софиянски липсва макар и формална близост.

Висока оценка на премиера Софиянски дават и негови министри, които са участвали в други предишни кабинети. Румен Христов – министър на земеделието казва: „Софиянски е по – разкрепостен, всички министри имахме кардбланш и работехме по – свободно. Той не бягаше от отговорност“.

В краткия срок от 3 месеца, освен измъкването на България от хаоса, социалното напрежение и икономическа безизходица, служебното правителство на Софиянски успява да направи необходимата управленска подготовка за въвеждане на Валутния борд. Решаваща роля в това отношение изиграва категоричното становището на Международния валутен фонд, който се съгласява да окаже помощ на правителството при едно единствено условие – да въведе Валутен борд.

На 1 юли 1997г. влиза в действие Законът за валутния борд. Приема се и специален закон на БНБ, с който се определя неизменния курс на българския лев към валутата, към която се прикрепя – немската марка. Българският лев вече е в съотношение 1000 лева за 1 марка.

Интересно е изказването на лидера на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, свидетел на събитията по онова време, който казва:
„Иван Костов си приписва въвеждането на Валутния борд, като забрави че той беше против. Валутният борд в България беше въведен от Стефан Софиянски”.
Разбира се, д-р Тренчев не може да не знае за решението на 37-то Народно събрание относно Валутния борд и това, че депутатите на БСП имаха тогава болшинство в парламента.

Положителното въздействие на Валутния борд върху цялостното развитие на страната е причина, много политици да си приписват заслуги за неговото въвеждане. Но не трябва да се забравя ултимативната позиция на Международния валутен фонд, която изигра решаваща роля. Фондът предупреждаваше, че ако България не въведе валутен борд, ще бъде изправена пред още един „мораториум”, като този на Луканов.

Поставено пред не малко предизвикателства, въпреки краткия си мандат от три месеца, служебното правителство на Стефан Софиянски остави добро впечатление сред българската общественост и допринесе много за нормализиране на обстановката в България.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.